Hlavní obsah

Hlavní důvody, proč se přejídáme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jídlo je součástí lidského života. Jenže v nabídce je ho mnohem více, než skutečně potřebujeme pro své přežití. Pocit, že si můžeme dopřávat, nám často zamlžuje úsudek, co už je vlastně zbytečně moc. Výsledkem pak bývá nadváha či obezita, které ohrožují naše zdraví. Jaké faktory přispívají k přejídání?

Foto: Profimedia.cz

Obezitu považují vědci za největší pandemii 21. století. Velkou roli v ní sehrává přejídání.

Článek

Co způsobuje obezitu? Proč v poslední době stoupá její míra výskytu napříč populacemi ve všech průmyslově vyspělých zemích? A co s tím můžeme dělat, pokud vůbec něco?

To byly jedny z mnoha otázek, které si pokládala řada zdravotních odborníků na setkání v Londýně konaném loni v říjnu. Jejich úkol a odhodlání byly opravdu impozantní - vyřešit pandemii obezity, o které Světová zdravotnická organizace (WHO) tvrdí, že je bez nadsázky největší hrozbou pro obecné zdraví, které lidstvo v 21. století čelí.

Co způsobuje obezitu

Odpověď, co je příčinou zuřící pandemie obezity, je poměrně jednoduchá – je to tzv. energetická rovnováha, přesněji řečeno tedy spíše nerovnováha. Energetická rovnováha by jednoduše znamenala, že počet kalorií, které přijmeme (jídlo, pití), rovněž během dne vydáme (formou klidových metabolických aktivit, cvičení a dalších procesů v těle).

Rady a tipy na hubnutí, které je lepší ignorovat

Zdraví

Přijaté kalorie, které nijak nevydáme, se pak začnou ukládat jako tělesný tuk. Jeho hromadění samozřejmě není dobré, o to více, pokud se ukládá v oblasti břicha, kde obaluje orgány – to pak mluvíme o tuku viscerálním, který již výrazně narušuje metabolické zdraví. Kvůli tomu pak orgány, tkáně a buňky v těle nemohou efektivně využívat nebo produkovat energii.

„Jako lidi jsme vlastně taková továrna na energii, která náhodou umí mluvit a chodit. Neschopnost efektivně vyrábět nebo využívat energii má pro nás závažné důsledky,“ uvádí pro server Psychology Today Thomas Rutledge, psycholog a profesor na katedře psychiatrie Kalifornské univerzity v San Diegu.

Klasickými příznaky narušeného metabolického zdraví jsou metabolická onemocnění různého druhu. Na počátku může jít o hypertenzi, prediabetes a další, které jsou „jen“ včasnými varovnými náznaky, že něco není v pořádku. Pokud se s nimi nic nedělá, ohrožuje člověka cukrovka, kardiovaskulární onemocnění, rakovina či demence.

Jak zrychlit spalování břišního tuku

Zdraví

Proč se přejídáme?

Nadváha a obezita tu nebyly vždy, popravdě šlo před několika desetiletími o poměrně vzácný jev. Lidská genetika se za období vývoje lidského života výrazně nezměnila, stejně tak jako naši předci stále toužíme po zdravém těle a kondici. Proč se tedy přejídáme?

Jíme příliš mnoho cukru, tuků, masa? Studie ukazují, že na zdroji energie záleží mnohem méně než na celkové spotřebované energii. Přebytečná energie z jakékoli potravy působí jako pomalý toxin pro náš metabolický systém.

Nové studie z oblasti psychologie, metabolismu a spánku nabízejí praktická vodítka k hádance s přejídáním. Shrnují některé z nejsilnějších spouštěčů přejídání v našem moderním životě. U většiny lidí je na vině jeden nebo více z pěti základních faktorů.

1. Strava bohatá na zpracované potraviny

Studie naznačují, že pokud rádi konzumujete stravu bohatou na zpracované potraviny, přijímáte v průměru denně o 500 kalorií více, než kdybyste se zaměřili na potraviny v jejich základní formě nebo jen minimálně zpracované.

Lékař celý měsíc konzumoval jen průmyslově zpracované potraviny, výsledek je děsivý

Zdraví

2. Kvalitní spánek vám moc neříká

Laboratorní studie spánku naznačují, že denní příjem energie u lidí se špatnými spacími návyky je asi o 300 kalorií vyšší než u těch, kteří dostatečně spí, ale i u těch, kteří se snaží svůj spánek zlepšit.

3. Časté večeře s kolegy, kamarády

I když je častější setkávání s kolegy či kamarády bezpochyby společensky obohacující, je s tím spojena i jistá metabolická nevýhoda – většina z nás je totiž podle zjištění silně ovlivněna sociálními normami a stravovacím chováním druhých, což významně zvyšuje náš příjem potravy v uvedeném prostředí, tvrdí Rutledge.

U lidí, kteří se pak dlouhodobě přejídají, může být naopak mnohem rizikovější stravování doma, kde je nikdo nehlídá.

Proti obezitě pomáhá také pořádný spánek

Zdraví

4. Kalorické svačiny a neomezená nabídka sladkostí

Mnohé firmy svým zaměstnancům nabízejí stravovací benefity ve formě neustálé možnosti svačin. Pokud se jedná o zdravější varianty, pak je to jedině ku prospěchu, u těch nezdravějších je to ale problém. V takové chvíli sehrává velkou roli pohodlí – viditelnost jídla a minimální úsilí vynaložené k jeho získání – v tom, kolik toho sníme a jak často si to dopřejeme.

5. Bezduché stravování

Tzv. bezduché přejídání, tedy stav, kdy jíme, aniž bychom procesu věnovali dostatečnou pozornost a jídlo si opravdu vychutnávali, vykazuje podle vědců dva faktory tzv. okamžitého přejídání.

Zaprvé toho pravděpodobně sníme více, aniž bychom to nějak hlídali. Zadruhé má takové chování i opožděný účinek v tom, že se nám při jakémkoli rozptýlení zhoršují vzpomínky na předchozí jídlo, což nás povede k tomu, že později budeme jíst o něco víc, než by bylo dobré.

Jak se přestat přejídat a znovu získat kontrolu nad množstvím zkonzumovaného jídla

Zdraví

Jak přestat zajídat negativní emoce

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám