Hlavní obsah

Fibrilace síní významně zhoršuje kvalitu života

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fibrilace síní sice bezprostředně neohrožuje na životě, ale významně zhoršuje jeho kvalitu. Je navíc spojena se zvýšeným výskytem zdravotních komplikací, například cévní mozkové příhody. Proto je tak důležité prvotní příznaky nepřehlížet a včas vyhledat lékaře.

Foto: Profimedia.cz

Nedostatečná léčba nemoci může vyvolat cévní mozkovou příhodu a další zdravotní komplikace.

Článek

Obecně se srdeční arytmie, tedy poruchy srdečního rytmu rozdělují na dvě skupiny, na arytmie projevující se pomalým srdečním rytmem, který je pro pacienta nebezpečný a řeší se implantací kardiostimulátoru, a na arytmie charakteristické zrychlenou srdeční činností.

Ze skupiny arytmií se zrychlenou či nepravidelnou srdeční činností fibrilace síní ohrožuje člověka zejména zvýšeným rizikem cévní mozkové příhody, či ucpáním a následnou nedokrevností periferních tepen dolních končetin.

I v případě, že fibrilace síní bezprostředně neohrožuje život pacienta, vede tato nemoc k výraznému zhoršení kvality života. Cévní mozkovou příhodu a další zdravotní komplikace může vyvolat nedostatečná léčba nemoci, je tedy vhodné dbát na důslednou prevenci a pravidelné prohlídky u lékaře, které jsou klíčové pro včasné odhalení a léčbu.

Každoroční návštěva lékaře u lidí nad 40 let

"Základní prevencí je dodržování zásad zdravého životního stylu. Důležitý je pravidelný pohyb, dbát na zásady zdravého stravování, vyhýbat se nadváze i obezitě a kontrolovat cholesterol. Pokud je jedinec navíc léčen s diabetem či s vysokým krevním tlakem a dalšími nemocemi, je nutné tuto léčbu nepodceňovat. Mezi primární prevenci patří u pacientů nad 40 let také pravidelná návštěva lékaře jednou ročně," doporučuje Doc. MUDr. Miloš Táborský, Ph.D., FESC, MBA, přednosta I. interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc a Univerzity Palackého v Olomouci.

Léčba fibrilace síní spočívá především v užívání léčiv na úpravu srdečního rytmu, často také léků na snížení srážlivosti krve a v dodržování dalších doporučení ošetřujícího lékaře.

Nedílnou součástí léčby a s ní spojených komplikací je také dodržování zásad zdravého životního stylu. "Pacienti by se měli vyhýbat kouření, stravě bohaté na sůl a tuky, stresovým situacím a nadváze či obezitě. Velice důležité jsou také pravidelné prohlídky u lékaře, které mohou včasně odhalit možné komplikace. Vhodnou léčbu doporučí pacientovi jeho lékař s ohledem na věk a jeho aktuální zdravotní stav," dodává Táborský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám