Hlavní obsah

Srdeční choroby trápí lidstvo už nejméně 4000 let, ukázal výzkum mumií

Právo, BBC, aa
Londýn

Nekouřili, měli dostatek pohybu, nejedli nezdravě tučnou stravu, a přesto se kardiovaskulární nemoci nevyhnuly ani lidem ve starověku. Ateroskleróza, zanášení tepen cholesterolem, není tzv. civilizační nemocí, což prokázala dosud největší studie na mumiích, publikovaná v časopise The Lancet.

Foto: Dr. Michael Miyamoto, ČTK/AP

Rozsáhlý výzkum mumií prokázal, že srdeční choroby trápí lidstvo už přes 4000 let po celém světě.

Článek

Tomografické zkoumání 137 mumií, jejichž stáří se pohybovalo od jednoho století po čtyři tisíciletí a které pocházely z poloviny z Egypta a z poloviny z Jižní a Severní Ameriky, ukázalo, že 34 až 47 procent těl vykazovalo počínající či rozvinutou aterosklerózu.

„Je překvapivé, že ateroskleróza byla běžná ve starověku po celém světě, v tak dlouhém časovém období a mezi lidmi s tak odlišnou genetickou výbavou, s různým způsobem života a odlišným jídelníčkem,“ řekl Randall Thompson ze Středoamerického kardiologického ústavu Sv. Lukáše v Kansas City na sjezdu kardiologů.

„Možná přeceňujeme myšlenku, že kardiovaskulární riziko lze zdravým životním stylem zcela odstranit,“ dodal.

Průměrný věk mumifikovaných osob byl 36 let. Egyptské mumie pocházely z nejvyšších vrstev, americké naopak zastupovaly „prostý lid“. Cévy v horším stavu měly vždy mumie starších lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám