Hlavní obsah

Dvakrát přežila rakovinu tlustého střeva, nemoc se vždy projevila příznaky, které lékaři bagatelizovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina tlustého střeva se dávno již netýká jen starých lidí. Stále častěji se objevuje ve středním věku a s příznaky, které lékaři tomuto onemocnění příliš nepřisuzují. Stejně tomu bylo u Sherri Rollinsové ze Severní Karolíny, která si tímto onemocněním prošla hned dvakrát. Poprvé ji na problém upozornily silné bolesti zad, podruhé nadýmání. V obou případech její problémy lékaři podceňovali, a to přestože se se stejnou diagnózou potýkal i její otec.

Foto: Profimedia.cz

Rakovina tlustého střeva se nemusí projevit jen bolestmi břicha a průjmem.

Článek

Sherri Rollinsová žila spokojeným životem až do roku 2017, kdy ji začala hodně bolet záda, kvůli kterým jednoho dne musela navštívit pohotovost. Tam jí udělali rentgen páteře, který ukázal léze na játrech. Gastroenterolog jí ale tehdy řekl, že se nejedná o nic závažného, a není tedy ani důvod cokoliv víc řešit, a objednal ji za půl roku na kontrolu.

Přesto všechno Sherri Rollinsová ale nezůstala v klidu. Něco uvnitř jí říkalo, že je něco špatně, a proto se rozhodla počátkem roku 2018 zajít k jinému lékaři, který jí nechal udělat magnetickou rezonanci. Ta ukázala, že se jedná o rakovinu tlustého střeva ve 4. stadiu, která metastazovala do jater.

Přestože se dozvěděla tak závažnou diagnózu, nebyla z toho v takovém šoku, jak by se dalo předpokládat. Vůbec nezapochybovala, že by nemoc nepřežila, přestože jí na stejnou diagnózu v padesáti letech zemřel otec. Na celou věc nahlížela tak, že jí lékaři při operaci nádor vyjmou, nasadí léčbu a vše bude v pořádku.

Zdravě se stravovala, nejedla maso, přesto onemocněla rakovinou tlustého střeva

Zdraví

Zas tak jednoduché to samozřejmě ale nebylo. Kromě operace musela absolvovat rok chemoterapií, což nebylo vůbec snadné, ale léčba byla úspěšná a Sherri se tak opět mohla považovat za zdravou.

Čtyři roky byla poté v remisi a myslela si, že nemoc opravdu porazila. Jenže pak začala hubnout a začala ji trápit poměrně bolestivá plynatost, proto opět zašla k lékaři. Ten ji poslal na rentgen, který ale nic neukázal, což se ještě několikrát opakovalo.

I když Sherri od lékařů opět slyšela, že je vše v pořádku, sama to cítila jinak a neuklidnil ji ani její onkolog, který si myslel, že je jen přecitlivělá, že se jí rakovina ale nevrátila.

V březnu 2022 se jí ale ozval sám její onkolog s tím, že měla pravdu, rakovina se jí opravdu vrátila, jen do míst, kde to lékaři nečekali. Měla léze v konečníku, tedy výrazně níže, než měla původní nádor.

Návrat rakoviny už Sherri nezvládala s takovým optimismem jako před lety. V boji s ní ale měla za sebou velmi silnou oporu v podobě manžela a synů, tudíž ji ani tentokrát špatné zprávy od lékařů nepoložily.

Nádor byl totiž větší, než lékaři očekávali, dostal se i mimo tlusté střevo a rozšířil se do pánevního dna. Zprvu jí lékaři doporučili odstranit celé tlusté střevo, poté jí jiní lékaři řekli, že bude mít doživotní stomii (umělý vývod). Pak ale navštívila chirurga z UNC Health, který jí řekl, že lze nádor odstranit i tak, že bude mít jen dočasnou stomii, pokud podstoupí interoperační radioterapii, tedy místo po odstranění nádoru bude ozářeno přímo během operace. Následovat pak bude hodně dávek chemoterapie, více, než tomu bylo poprvé.

Sherri absolvovala právě tuto léčbu. Po třech měsících po operaci jí lékaři odstranili vývod, a přestože zotavování bylo tentokrát mnohem složitější a pomalejší než po první operaci, Sherri to nezlomilo a dál se radovala ze života.

Časné nádory střeva lze nově v motolské nemocnici vyndat bez nutnosti operace

Zdraví

Nyní je to více než rok od druhé operace a vše je na dobré cestě. Sherri se snaží radovat z každého nového dne. Tráví hodně času venku se svými nejbližšími a věří, že se jí nemoc už nevrátí. I přes veškeré lékařské prognózy.

Jak sama říká, i když je, řekněme, jen 5% šance, že se z toho člověk za rok zcela dostane, pořád naděje je. Evidentně někdo to již dokázal, tak proč ne já nebo ty!

Přestože Sherri trápí spoustu problémů s rukama, protože absolvovala velké množství chemoterapie v krátkém čase, a také neuropatie, neklesá na mysli. Dopředu ji žene vědomí, že to, na čem nejvíce záleží, je fakt, že tu může stále být.

Dnes také apeluje na všechny lidi, aby nepodceňovali prevenci, i když se cítí zdravě. A to zvlášť, mají-li dědičnou zátěž, měli by chodit i v mladém věku na kolonoskopii.

V Praze vzniká první banka stolice v Česku. Fekální dárci musí splnit náročné podmínky

Zdraví

Dostatek vitaminu D ve stravě může zabránit vzniku rakoviny tlustého střeva

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám