Hlavní obsah

Zdravě se stravovala, nejedla maso, přesto onemocněla rakovinou tlustého střeva

Dnes třicetiletá fotografka a influencerka Lucie Levá alias Lusiet před třemi lety přes svůj nízký věk onemocněla rakovinou tlustého střeva. Když se dozvěděla diagnózu svých obtíží, měla již čtyři metastáze v játrech, přičemž jedno ložisko bylo neoperovatelné. Zažila tehdy obrovský šok, protože vždy jedla zdravě, a více než deset let dokonce nejedla ani maso, což je v prevenci tohoto onemocnění doporučováno.

Foto: archív Lucie Levé

Lucie Levá

Článek

Lucie nejprve téměř rok trpěla občasnými bolestmi břicha. Lékař ji tehdy poslal hned na několik vyšetření, ale žádné nic neukázalo. Počátkem roku 2020 začaly být bolesti velmi intenzivní, až ji přítel musel odvést na pohotovost.

„Tam už výsledky krve a sono ukázaly na to, že se na játrech a ve střevě vyskytují ložiska. Trvalo ale ještě dva měsíce, než byla diagnóza stanovena. A to zejména proto, že v mém věku je tento typ rakoviny vzácný a nikdo to nepředpokládal,“ upozorňuje Lucie.

Po stanovení diagnózy ihned začala s léčbou. Podstoupila náročné chemoterapie, hned dvě operace, po kterých jí na těle zůstaly výrazné jizvy, a pak také biologickou léčbu.

Od začátku se svěřila se svou nemocí a s tím, co prožívá, na sociálních sítích. „Zprvu jsem se bála reakce lidí, toho, že mě budou litovat, a také jsem nestála o příběhy spojené s rakovinou, které nekončily dobře,“ vypráví dnes s úsměvem Lucie.

Naštěstí se ve většině případů nic takového nedělo. Časem ukázala i všechny své jizvy, které pokrývají značnou část jejího břicha a které se naučila mít ráda.

„Mnohem hůře jsem nesla vyrážku během biologické léčby, kterou jsem měla skoro celý rok,“ dodává.

Dostatek vitaminu D ve stravě může zabránit vzniku rakoviny tlustého střeva

Zdraví

Jako většina dívek, měla i Lucie v minulosti pochybnosti sama o sobě. „Po tom, co jsem prožila, už tyhle věci tolik neprožívám. Jsou opravdu důležitější věci v životě a to, kolik máte kilo nebo jaké značky máte svetr, k tomu nepatří. Myslím, že otázka sebepřijetí je téma celého života, v průběhu života se nám mění tělo neustále a člověk se musí naučit takový nadhled, aby to přijímal tak, jak věci přichází,“ dodává Lucie, která v současnosti vede na svých sociálních sítích muže i ženy k sebelásce a sebepřijetí.

Ztrátu vlasů nesou ženy velmi těžce

Přestože Lucii vlasy zcela nevypadaly, přiznává, že i pro ni bylo vypadávání vlasů psychicky velmi náročné. Doslova nesnášela koupání, protože během něj jí pokaždé vypadávalo více vlasů než obvykle. „Ty chuchvalce vlasů, co jsem poté ve vaně našla, mě děsily. Necítit se ve svém těle komfortně je opravdu velice nepříjemné,“ svěřuje se Lucie.

Sama tehdy uvažovala o paruce, naštěstí ji ale nakonec nepotřebovala. Sama si tedy moc dobře uvědomuje, jak moc je pro ženy těžké, když o vlasy přijdou, a jak je pro ně v ten okamžik důležitá paruka.

Třináctileté Markétě v boji s rakovinou pomohla i paruka

Domácí

„Je hrozně důležité cítit se co nejvíc zdravě a dobře, tak aby vás nemoc psychicky neovládla,“ vysvětluje Lucie.

I z tohoto důvodu sama podpořila projekt Pantene Silná a krásná, který běží v drogeriích Teta až do 26. září, kdy z každého zakoupeného produktu poputují 2 Kč na výrobu paruk pro nemocné ženy a dívky u nadace Daruj vlasy.

Reklama

Související témata:
Tlusté střevo
Lucie Levá

Výběr článků

Načítám