Hlavní obsah

Důvody, proč zařadit do jídelního plánu více bezmasých dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Častá konzumace masa (zejména toho červeného) a výrobků z něj je dlouhodobě spojovaná se vznikem řad onemocnění včetně rakoviny tlustého střeva. Není proto od věci zařadit do svého stravovacího pořádku alespoň jeden nebo více bezmasých dní, které s sebou přinášejí mnoho výhod.

Foto: Profimedia.cz

I bezmasá jídla mohou být chutná.

Článek

To, že nadměrná konzumace masa souvisí se vznikem rakoviny tlustého střeva, není žádnou novinkou. Nyní se ale vědci z Oxfordské univerzity zaměřili na spojitost konzumace masa s dalšími nerakovinnými onemocněními.

Studie se zúčastnilo 475 000 dospělých z Velké Británie. Výsledky ukázaly, že ti účastníci, kteří konzumovali červené maso nebo uzeniny, měli zvýšené riziko ischemické choroby srdeční, pneumonie, cukrovky, divertikulární choroby a polypů tlustého střeva.

Není maso jako maso

Zdraví

Vyšší konzumace drůbeže byla podle serveru Independent zase spojena s vyšším rizikem refluxní choroby jícnu, gastritidy a duodenitidy (záněty v tenkém střevě), divertikulární choroby (která postihuje tlusté střevo), onemocněním žlučníku a cukrovky.

Ačkoliv je potřeba dalších výzkumů, které by tyto výsledky jednoznačně potvrdily, jedná se o závažný námět k přemýšlení a o důvod víc, proč zařadit do svého týdne více bezmasých dní. Jak zní další?

1. Ušetří vám peníze

Jíst maso, a obzvláště pak kvalitní je ekonomicky náročné. Na druhou stranu fazole, čočka a další luštěniny nebo sezonní zelenina jsou daleko výhodnější, a navíc jsou nutričně vyvážené a obsahují mnoho vitamínů.

2. Povzbudí vás v kreativitě

Většina lidí, když neví, co uvařit, tak opečou maso na minutku a doplní ho libovolnou přílohou. Jedná se o rychlou a nenáročnou variantu jídla, která sice nenadchne, ale zato zasytí.

Pokud se ale alespoň dvakrát v týdnu rozhodnete vyřadit maso ze své stravy, přinutí vás to k experimentování a vymýšlení nových receptů. Bezmasé jídlo není jen čočka s vajíčkem. Vyzkoušejte různé druhy těstovin či pečených dobrot, které si zamiluje celá vaše rodina.

Recepty z čerstvé zeleniny a luštěnin

Zdraví

3. Máte šanci experimentovat

Pokud vás ovoce a zelenina nudí, vystupte ze své komfortní zóny a kromě kořenové zeleniny a pomerančů zařaďte do svého jídelníčku i méně používané suroviny. Ochutnejte například artyčoky, kapustičky, fialovou brokolici nebo třeba různé druhy dýní.

Sáhněte zkrátka v supermarketu po tom, co neznáte a vyhledejte si na internetu recept, který bude vašim chuťovým pohárkům blízký a uvařte ho!

4. Šetrnější k životnímu prostředí

Živočišný průmysl je v současnosti jednou z největších ekologických katastrof. Spotřebovává obrovské množství zdrojů, zejména vody a půdy, produkuje více emisí skleníkových plynů než veškerá světová doprava, je zodpovědný za rozsáhlé odlesňování, devastuje naše oceány a je hlavní příčinou vymírání druhů.

5. Podpoříte biodiverzitu

Menší poptávka po masu může pomoci snížit odlesňování a celkové ničení divoké přírody za účelem získat půdu k zemědělství. Tím dochází k narušení biodiverzity, tedy rozmanitosti živých organismů.

Reklama

Související články

Superpotraviny vhodné pro ženy

Zdravé stravování je důležité pro každého. Některé potraviny ale především něžnější pohlaví ocení o něco více. A to převážně kvůli problémům či stavům, které...

Proč jíst více rýže a fazolí

Pod záminkou zdravého životního stylu často vyhledáváme nejrůznější superpotraviny, od kterých očekáváme zázračné schopnosti. Stejnými nebo podobnými...

Výběr článků

Načítám