Hlavní obsah

Dramaticky narůstá počet autoimunitních onemocnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štítná žláza je endokrinní orgán motýlovitého tvaru, který reguluje metabolismus a stará se o produkci hormonů. Tyto hormony jsou pro život zcela nezbytné, protože ovlivňují růst a vývoj, funkci centrální nervové soustavy, mechanismy dlouhodobé adaptace na stres a vlivy zevního prostředí. O tom, jak nás štítná žláza dokáže potrápit a jak se projevují autoimunitní onemocnění, přišel do podcastu Neklepat pohovořit přednosta Kliniky endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze profesor Michal Kršek a jeho pacientka Lucie Kočí.

Neklepat: Michal Kršek a Lucie KočíVideo: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • Kdo je onemocněním štítné žlázy ohrožen? (3:50)
  • Jak se na problém se štítnou žlázou přijde? (6:20)
  • Co se stane, když se onemocnění štítné žlázy neléčí? (15:05)
  • Co je to radioaktivní jód a je jód opravdu spásou pro štítnou žlázu? (19:30)
  • Dá se onemocnění štítné žlázy vyléčit? (23:15)

„Štítná žláza u dospělého člověka je žláza, která produkuje hormony. Hlavním hormonem je tyroxin. Podílí se hlavně na regulaci metabolismu a má řadu dalších funkcí. Je důležitá už v nitroděložním období, kdy se podílí na diferenciaci tkání a vývoji orgánů,“ vysvětluje na úvod podcastu profesor Michal Kršek.

Kromě toho má štítná žláza významný vliv na vývoj celého centrálního nervového systému. I z toho důvodu probíhá u novorozeňat screening ze suché kapky krve, který stanoví hladinu hormonů štítné žlázy. Onemocnění štítné žlázy se ale může objevit kdykoliv v průběhu života jedince.

Nejčastěji se jedná o poruchy funkce štítné žlázy, u žen je celkem běžná autoimunitní tyreoiditida nebo zvýšená funkce štítné žlázy. U autoimunitních onemocnění imunitní systém jedince rozpoznává vlastní tkáně jako cizí a působí proti nim.

Analýza střevního mikrobiomu umí pomoct ke štíhlejší postavě i lepšímu zdraví

Neklepat

„V průmyslově vyspělých zemích dramaticky narůstá počet všech autoimunitních onemocnění a to se netýká jenom štítné žlázy,“ konstatuje profesor Kršek.

Za vznikem autoimunitních onemocnění může stát snížená expozice různým antigenům v počátečních obdobích života. Zjednodušeně to může například vypadat tak, že maminky své děti hodně myjí nebo k nim chodí v rouškách.

Foto: Novinky

Pacientka Lucie Kočí a profesor Michal Kršek.

Jak se projevuje onemocnění štítné žlázy?

Před dvěma roky se u Lucie objevily příznaky spojené se sníženou funkcí štítné žlázy. Mezi ty patří únava, padání vlasů, zimomřivost nebo přibírání na váze. „Když se nasadila dobrá léčba, tak se po chvíli vše zlepšilo. Větším problémem potom byla zvýšená funkce štítné žlázy, kdy jsem nevěděla, že můžu mít obě dysfunkce,“ popisuje pacientka Lucie.

Změnila se mi psychika, stal se ze mě plačtivý člověk, hodně přecitlivělý, což si myslím, že normálně nejsem. Spánek byl špatný, v tu chvíli jsem byla úplně někdo jiný.
Lucie Kočí

Změny Lucie pozorovala nejen na své celkové fyzické kondici, důsledkem onemocnění došlo také k proměně jejího duševního stavu. „Změnila se mi psychika, stal se ze mě plačtivý člověk, hodně přecitlivělý, což si myslím, že normálně nejsem. Spánek byl špatný, v tu chvíli jsem byla úplně někdo jiný,“ vzpomíná.

Snížená funkce štítné žlázy je u žen celkem běžná a přichází velmi pomalu. Naopak zvýšená funkce štítné žlázy se objeví rychle a onemocnění pacient pocítí velmi brzy. Obě onemocnění se dají léčit léky, jejichž účinek se dostaví během pár dnů.

Pacienti s atopickým ekzémem mohou díky nové léčbě žít bez omezení

Neklepat

Důležité je ale tyto zdravotní problémy řešit včas a nebát se přijít k lékaři. Ten pacienta nejčastěji vyšetří pomocí krevních odběrů nebo ultrazvukem štítné žlázy. Sama Lucie upozorňuje na to, že zdravotní potíže by lidé měli řešit co nejdříve.

„Nevěděla jsem, že to je zdravotní problém, myslela jsem si, že to byl problém psychický. Docela dlouho jsem to odkládala, domnívala jsem se, že to přejde a vše zvládnu. Asi hodně lidí to má stejně, že nechce jít s každou ‚blbostí‘ k lékaři, ale od toho lékaře máme,“ dodává.

Více o tom, jaké mýty ohledně onemocnění štítné žlázy panují, jaká je doporučená denní dávka jódu a v jakých rybách je jódu nejvíce, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v audiopřehrávači v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:
Štítná žláza

Výběr článků

Načítám