Hlavní obsah

Analýza střevního mikrobiomu umí pomoct ke štíhlejší postavě i lepšímu zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během vánočních svátků jsme si dopřávali nadmíru dobrot a s příchodem nového roku si většina z nás určitě láme hlavu, jak se do léta dostat do formy. Zapomeňte na diety, ale pojďte na to odborně. Náš střevní mikrobiom nám prozradí, jak být štíhlejší a zdravější. O tom, jak se s ním můžeme takzvaně domluvit, přišla do podcastu Neklepat! pohovořit vědecká specialistka Iva Kotásková.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat !

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Co všechno střevní mikrobiom ovlivňuje? (4:10)
  • Co mikrobiomu škodí? (8:40)
  • Dokáže mikrobiom předurčit nemoci? (12:55)
  • Co ještě dokáže mikrobiom o našem těle říct? (20:05)

Abychom si ujasnili, co je to střevní mikrobiom, nejprve musíme vysvětlit, co znamená pojem mikrobiota. „Mikrobiota značí soubor všech bakterií, virů, které se nachází v určité části lidského těla, takže to může být například ve střevech, v dutině ústní nebo také v urogenitálním traktu,“ říká v úvodu Iva Kotásková.

Mikrobiom označuje všechny mikroorganismy, jejich genomy a především jejich vlastnosti, tedy všechno, co mikroorganismy umí dělat a jak nám mohou pomoci. Podle Kotáskové lze takto zjistit například to, co máme ve svém životě zlepšit, abychom byli zdravější.

„Vzorek, který získáme, analyzujeme pomocí metod sekvenování nové generace. To znamená, že my přečteme geny všech bakterií, které se nachází ve vzorku. Následně informace zpracujeme a zjistíme, jaké všechny bakterie máte ve střevech,“ vysvětluje specialistka.

Příčin chronického kašle je celá řada. A nejde jen o kouření

Neklepat

Díky tomu lze zjistit, jakých bakterií máme ve střevech málo a jakých naopak hodně. Specialisté poté mohou doporučit, jaké potraviny bychom měli do našeho jídelníčku zařadit a které naopak vynechat. V ideálním případě by se ale všichni pacienti měli poradit s nutričním poradcem.

Střevní mikrobiom ovlivňuje porod i kojení

Podobu mikrobiomu přitom může ovlivnit mnoho faktorů. „Jednoznačně nejvíce jej ovlivňuje stravování. Určitě hraje roli také stres, pohyb a kde žijeme. Nejenom jestli žijeme v Evropě, v Asii, ale také jestli žijeme ve městě, nebo na vesnici. Potom určitě stadium života - to znamená věk, například u žen, ale i jestli se nachází před klimakteriem nebo po,“ doplňuje Kotásková.

Foto: Novinky

Vědecká specialistka Iva Kotásková.

Střevní mikrobiom může ovlivnit i dlouhodobá medikace, způsob porodu i kojení.

„V případě, že dítě přichází na svět přirozenou cestou, tak při porodu dochází k tomu, že přijde do kontaktu s mikrobiomem matky. Tím pádem se na něj dostanou bakterie, které pomáhají budovat mikrobiom hned od začátku. V případě, že se dítě narodí císařským řezem, tak dojde nejprve do styku se sterilním prostředím nemocnice, takže mnohem častěji u něj detekujeme bakterie, které se objevují na kůži,“ říká specialistka.

Specifická péče o pacienty vyššího věku zde chyběla. Tak jsem otevřel geriatrickou kliniku, říká profesor Kvapil

Neklepat

To znamená, že u těchto lidí může být například přítomno vyšší procento alergií nebo podobných onemocnění. Kotásková nicméně upozorňuje, že porod císařským řezem automaticky neznamená, že u dotyčného se rozvine alergie, avšak existuje zde vyšší pravděpodobnost.

„Když jsem zmínila kojení, tak i v případě, že dítě je narozené císařským řezem a je následně kojeno, tak efekt císařského řezu se potlačí,“ doplňuje odbornice z firmy Genetify.

Více o tom, co je to například butyrát, jak je propojen mozek a střevo a jaké predispozice se ze střevního mikrobiomu dají zjistit, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v audiopřehrávači v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám