Hlavní obsah

Pacienti s atopickým ekzémem mohou díky nové léčbě žít bez omezení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Touto nemocí trpí minimálně dva lidé ze sta, její závažnou formu má více než 21 tisíc Čechů. Atopický ekzém se projevuje zarudlou, svědivou a suchou pokožkou. Výrazně ovlivňuje kvalitu života pacientů, což potvrzuje i studie společnosti Value Outcomes o dopadech střední až těžké atopické dermatitidy, podle níž se pacienti potýkají s úzkostmi, depresemi nebo problémy se spánkem. Díky nové cílené léčbě se mohou projevy atopického ekzému dostat pod kontrolu. Nejen o nové léčbě hovoří v podcastu Neklepat dermatoložka Monika Arenbergerová a studentka Amálie, její pacientka.

Neklepat: Monika Arenbergerová a pacientka Amálie Video: Novinky

 
Článek

„Atopický ekzém je jedno z nejčastějších kožních onemocnění. Trpí jím asi zhruba dvě procenta populace. Jedná se o autoimunitní onemocnění, kdy náš organismus přehnaně reaguje na věci, na které normální organismus nereaguje,“ říká v úvodu podcastu profesorka Monika Arenbergerová.

Organismus může zareagovat na alergeny, kterými jsou různé chemické látky, potraviny jako ovoce, zelenina, oříšky anebo pyly, roztoči a prach. Tyto alergeny mohou být spouštěči ekzému. Příčinou jsou ale také genetické predispozice, změna v dietě, hormonální změny a stres.

S podzimem alergie nekončí. Víte, jak je rozeznat od nachlazení?

Neklepat

„Je důležité říct, že se jedná o neinfekční onemocnění, že se nemůžeme od pacienta nakazit nebo ekzém přenést z jednoho člověka na druhého. Nejedná se o žádnou infekci kůže,“ vysvětluje Arenbergerová.

Atopici musí kvůli ekzému omezit své aktivity

Atopický ekzém je chronické onemocnění a pacienty tak provází velkou část jejich života. U dospělého člověka se ekzém může projevit kdekoliv na celém těle a to i v případě, že v dětství ekzém neprodělal.

To je případ Amálie, u které se ekzém objevil před dvěma lety. Projevoval se typickými ložisky v loketní a podkolenní jamce. „Podařilo se mi to lokálními kortikosteroidy dostat do remise, ale potom se ekzém vrátil a začal se projevovat po celém obličeji,“ vzpomíná.

Foto: Novinky

Pacientka s atopickou dermatitidou Amálie, doktorka Arenbergerová a moderátorka pořadu Neklepat!

Atopický ekzém často doprovází svědění, které se projevuje především v noci. Atopici se kvůli němu často budí, nemohou spát a omezit musí také některé aktivity. „Nemohla jsem samozřejmě do bazénu, musela jsem odložit spoustu sportovních kurzů, které se pojí se školou, kterou studuji. Nemohla jsem spát a musela jsem se omezovat i v jídle,“ dodává studentka tělocviku.

Světlo na konci tunelu

Amálie vyzkoušela veškerou léčbu od promazávání kůže přes kortikosteroidy a dehet až k světloléčbě a fototerapii, nic ale nezabíralo. Díky cílené léčbě, která je u nás opravdovou novinkou, došlo k razantní změně v jejím životě.

„Je to léčba, která je velmi efektivní, protože postihne konkrétní molekuly. Já musím říct, že když jsem ji naordinovala úplně poprvé svému pacientovi, tak jsem byla nadšená z toho, jak rychle funguje a jak strašně rychle tlumí svědění,“ doplňuje doktorka Arenbergerová.

Co způsobuje křečové žíly a oteklé nohy? Lékařka z Motola radí s prevencí i léčbou

Podcasty a pořady

Rychlost účinku léčby potvrzuje také Amálie, která mohla opět začít plavat a plně se věnovat studiu a práci. „Bylo to světlo na konci tunelu. Do týdne jsem byla bez ekzému. Konečně mám osmihodinový krásný plnohodnotný spánek,“ dodává.

Více o tom, jak se atopický ekzém projevuje u kojenců, pro koho je vhodná nová cílená léčba a jaká jsou její omezení, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám