Hlavní obsah

Dobrý start do nového dne umožní snídaně

Právo, Jana Herodková

Pokud budeme pravidelně snídat, přinese nám to řadu výhod. Když organismu dodáme po nočním půstu energii, nebude jí k obědu a k večeři tolik potřebovat. Stravování bude vyvážené a přijatá energie se rozloží do celého dne. Tělo si zvykne na pravidelný přísun jídla a tím i energie. A hlavně nebude mít potřebu vytvářet si její zásoby v podobě podkožního tuku.

Článek

Velmi důležité je také jíst v klidu. Pokud jíme snídani, ale nemusí to být právě jenom snídaně, příliš rychle, obvykle toho do sebe dostaneme víc, než je nutné. Tělo totiž potřebuje určitou dobu, než zaznamená, že má dost, a upozorní nás na to. A tak ve spěchu zkonzumujeme jídla mnohem víc, než bychom měli. Kromě toho zhltnuté jídlo může časem organismu přinést pouze trávicí obtíže.

Pozor na cholesterol

"Zvýšená hladina cholesterolu se týká více než tří čtvrtin našich obyvatel. Cholesterol však výrazně snižují potraviny obohacené rostlinnými steroly. V malém množství jsou obsaženy také v rostlinných olejích, obilovinách a zelenině. Doporučenou dávku 2 g na den pro jeho optimální snížení je ale možné dosáhnout pouze konzumací obohacených potravin.

Pro lidi, kteří jeho zvýšenou hladinou trpí, byl vyroben speciální rostlinný tuk. Nyní je k dostání i nová mléčná řada - odtučněné mléko, nízkotučný jogurt a probiotický jogurtový minidrink - která je obohacená o rostlinné steroly. Pravidelná denní konzumace doporučeného množství těchto potravin sníží hladinu LDL špatného cholesterolu během tří týdnů v průměru o 10 procent," uvádí Věra Králová, nutriční terapeutka.

Rostlinné tuky mají přednost

I když je snídaně pouze jedním z hlavních jídel, měli bychom se při její přípravě držet zásad zdravé výživy. Začneme tím, že omezíme uzeniny, paštiky, tavené sýry a živočišné tuky. Odborníci doporučují, abychom denní spotřebu tuků pokryli ze dvou třetin tuky rostlinnými. To znamená kvalitními rostlinnými oleji a tuky.

Omezit je třeba máslo, sádlo, slaninu, šlehačku a výrobky z nich. Pokud ale už trpíme zvýšenou hladinou cholesterolu, měli bychom se živočišných tuků vzdát úplně.

Energetická hodnota celozrnného pečiva i chleba je sice skoro stejná jako bílého, ale celozrnné výrobky obsahují více vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Jejich dalším plusem je i fakt, že nás zasytí na delší dobu než bílé pečivo. Na trhu je dostatek celozrnných výrobků, a tak není problém vybrat si takový, který uspokojí i naše chuťové pohárky.

Nezapomínáme na ovoce a zeleninu

"U nás ještě stále není zvykem zařazovat do jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny. I když většinou víme, že bychom jich denně měli sníst alespoň pět set gramů. Ideální však je dopřát si jednu porci ke každému jídlu," říká Králová

"Někdo si jako porci představí pouze plátek rajčete či okurky, v podstatě takovou ozdobu namazaného chleba. Porce ale znamená jeden kus, např. jablko, banán, větší rajče. Porci můžeme také nahradit 125 ml stoprocentní ovocné či zeleninové šťávy," dodává Králová.

Káva tekutiny nenahradí

Pořádně se napít potřebuje organismus hned po ránu. U nás se v lepším případě snídá čaj, ale většinou si již dopřejeme první kávičku. To je obvykle všechno, co do sebe z tekutin vpravíme.

Měli bychom ale vědět, že káva je sice nápoj, ale působí močopudně a organismus odvodní. Proto bychom si ke kávě měli dát nějakou jinou tekutinu, například minerálku, sodovku nebo obyčejnou vodu.

Anketa

Snídáte vydatně a pravidelně?
Ano
66,9 %
Ne
33,1 %
Celkem hlasovalo 1330 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslední večeře, první snídaně

Na silvestrovský večer, stejně jako pro první lednový den, neměla naše společnost dlouhou dobu ustálený jídelníček. Data, na něž připadaly konce a počátky...

Bez snídaně hrozí špatná nálada a nadváha

Pravidelným snídáníl lze riziko obezity snížit až třikrát. A hrozbu cukrovky nebo problémů s cholesterolem dvakrát. To je závěr výzkumu vědců z Harvardské...

Výběr článků

Načítám