Hlavní obsah

Devět bylinkových tipů proti nastuzení

Právo, Zdena Nováčková

Nenechte se zaskočit chladnými dny a připravte si bylinky proti nachlazení. Tradiční bojovníci s rýmou, kašlem a škrábáním v krku jsou šípky, květ černého bezu či echinacea. Výborně ale poslouží i řada dalších.

Foto: Profimedia.cz

Řepík vám nejvíc pomůže při škrábání v krku a chrapotu.

Článek

Řepík lékařský

Nejvíc vám pomůže při škrábání v krku a chrapotu. Odvar na kloktání si připravte z jedné polévkové lžíce sušené rostliny zalité čtvrt litrem vody a nechte asi deset minut louhovat.

Po scezení kloktejte vlažný odvar třikrát denně. Hodí se i pro vnitřní užití, uklidňuje přitom i trávení.

Jedle sibiřská

Koupel s několika kapkami jedlového oleje vám zaručeně uvolní čelní dutiny a harmonizuje průdušky. Nejúčinnější je v počátcích nastuzení, kdy začíná i škrábání v krku.

Nezapomeňte si olejem rozředěným v několika kapkách teplé vody potírat i čelo, chodidla, horní část zad a hrudníku. Jedle sibiřská působí především protizánětlivě, zklidňuje, hojí a ničí choroboplodné zárodky.

Vrba bílá

Foto: Profimedia.cz

Tinktura z pupenů vrby bílé má silný protivirový efekt a posiluje imunitu.

Tinktura z pupenů rostliny má silný protivirový efekt. Dokáže snížit teplotu a odstranit bolesti hlavy spojené s nachlazením. A jako téměř všechny byliny posiluje imunitu.

Pět bylin pro posílení těla

Zdraví

Tymián obecný

Pokud máte pocit, že na vás něco leze, udělejte si silnou tymiánovou koupel. Čaj nebo odvar z tymiánu (často v kombinaci s majoránkou) se pro své protizánětlivé a antibakteriální účinky užívá nejen při nachlazení, kašli a bolesti v krku, ale i při infekcích v ústech.

Sléz maurský

Foto: Profimedia.cz

Sléz má protizánětlivé účinky.

Oceníte ho při kašli, obsahuje slizové látky, které pokrývají a chrání sliznice. Připravuje se z něj macerát.

Květy namočte do studené převařené vody a nechte do druhého dne louhovat, scezený výluh popíjejte třikrát denně. Sléz má i celkově protizánětlivé účinky.

Byliny, které pomáhají u akutních i chronických zánětů

Zdraví

Lichořeřišnice velká

Tinktura z této chutné byliny si skvěle poradí nejen s rýmou a kašlem, ale používá se i při závažnějších onemocněních, jako jsou záněty dýchacích a močových cest. Doplnit ji můžete výtažky z grepových semínek. Nejenže zvýší odolnost organismu, ale zastaví i nachlazení při jeho vzestupu.

Heřmánek pravý

Foto: Profimedia.cz

Odvar z heřmánku je účinný nejen při zánětu dýchacích cest, ale i jako kloktadlo při bolestech krku.

Čaj z heřmánku bojuje proti zánětům v těle a zklidňuje. Proti rýmě a kašli pomáhají i inhalace. Odvar je účinný nejen při zánětu dýchacích cest, ale i jako kloktadlo při bolestech krku.

Výhodou je, že také harmonizuje žaludeční šťávy a sliznice, které jsou při zahlenění podrážděné.

Bylinky jako pomoc při chřipce

Styl

Květ lípy

Lipový čaj je vynikající před spaním, když tělo trápí rýma a kašel. Uvolňuje hleny, působí proti zánětům, ale zejména zklidňuje, takže vám pomůže rychleji usnout.

Rýmovník

Tuto aromatickou bylinu byste si měli pěstovat doma v květináči. Kdykoli si pak můžete promnout mezi prsty čerstvý lísteček a přivonět – uvolní vám nosní sliznice.

Foto: Profimedia.cz

V chřipkovém období se doporučuje rostlinka do místností, kde je větší kumulace lidí.

Z pěti až šesti nasekaných lístků si můžete připravit i nálev na inhalaci (nechte je 10 minut louhovat ve čtvrt litru horké vody). Rýma se spustí a bude se vám lépe dýchat. V chřipkovém období se doporučuje rostlinka do místností, kde je větší kumulace lidí.

Příroda nám samozřejmě nabízí ještě řadu dalších pomocníků při nachlazení – vyzkoušet můžete diviznu, dobromysl, majoránku, saturejku, jitrocel, podběl, šalvěj, mateřídoušku, yzop aj.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Bylinky jako pomoc při chřipce

Znáte to asi všichni. Večer uléháte zdraví, ráno se ale probudíte unavení, bolí vás celé tělo, svaly, klouby, motá se vám hlava, nosní dutiny jsou ucpané...

Pravda versus nejčastější mýty o angíně

S angínou často bojujeme právě teď, v zimě. Mohlo by se zdát, že jde o banální nemoc, kterou každý zná a ví, co má dělat, když ji dostane. Jenže to tak není....

Výběr článků

Načítám