Hlavní obsah

Čtyřdenní pracovní týden by měl přinést větší zapojení mužů v domácnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výzvy ke zkrácení pracovního týdne v posledních letech nabraly na obrátkách. Nová studie prokazuje povzbudivé výsledky. Kromě menší míry vyhoření vede zkrácený týden i k tomu, že muži tráví mnohem více času se svými dětmi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nová studie neziskové organizace 4 Day Week Global (4DWG), která vznikla ve spolupráci s výzkumníky z Cambridge University, Oxford University a Boston College, zkoumala, jaký vliv má na zaměstnance čtyřdenní pracovní týden.

Po dobu šesti měsíců, počínaje červnem loňského roku, pracovalo zhruba 2 900 pracovníků v 61 společnostech ve Spojeném království 80 % své obvyklé pracovní doby – za stejnou mzdu – výměnou za slib, že odvedou 100 % své obvyklé práce.

To je podle organizátorů největší počet společností, které se kdy zúčastnily takového pokusu.

Britské firmy zkoušely čtyřdenní pracovní týden. Chtějí v něm pokračovat

Ekonomika

Výsledky ukázaly, že čas, který mužští pracovníci věnovali péči o své děti, vzrostl o 27 %, soudě podle časových deníků, které si vedli během procesu. Pro srovnání, u žen byl nárůst péče o děti jen o 13 procent.

„Je úžasné vidět, že můžeme posunout číselník a začít vytvářet větší rovnováhu v pečovatelských povinnostech v domácnostech,“ řekla CNN Charlotte Lockhartová, zakladatelka a výkonná ředitelka 4DWG.

Ze všech účastníků studie 60 % uvedlo, že byli schopni lépe skloubit svou práci s pečovatelskými povinnostmi a 62 % přiznalo, že pro ně bylo jednodušší mít společenský život. Zhruba 71 % pracovníků také uvedlo, že měli „nižší míru vyhoření“ a 40 % mělo méně potíží se spánkem

Z čtyřdenního pracovního týdne těžili ženy i muži, ale podle tiskové zprávy na tom byly ženy obecně lépe. „Výsledky ukázaly, že ženy měly výrazné snížení syndromu vyhoření, větší spokojenost se životem a prací, lepší duševní zdraví a zkrácení doby dojíždění,“ uvedla Charlotte Lockhartová.

Podle organizátorů se jedná o ohromný úspěch, protože 92 % z 61 zúčastněných organizací pokračovalo ve čtyřdenním týdnu i po skončení testu.

Tato studie, která probíhala ve Spojeném království, navazuje na samostatný mezinárodní test z minulého roku, do kterého se zapojilo 903 pracovníků ze 33 společností, přičemž většina pracovníků sídlila ve Spojených státech a Irsku.

Tento experiment byl ještě úspěšnější: žádná z 27 společností, které se do výzkumu zapojily, se ke své dřívější pětidenní pracovní rutině nevrátila a ani se k ní vrátit neplánuje.

Výzvy ke zkrácení pracovního týdne v posledních letech nabraly na obrátkách. Tyto hovory zesílily poté, co miliony zaměstnanců během pandemie přešly na práci na dálku a přestaly dojíždět, což ušetřilo čas i peníze.

Pět víkendových zlozvyků, které negativně ovlivňují pracovní týden

Zdraví

Kratší pracovní týden? Vyšší produktivita a lepší zdraví, ukázal experiment

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám