Hlavní obsah

Reforma v Belgii: Do práce jen čtyři dny v týdnu za stejné peníze

Brusel

Belgičtí pracovníci budou moci žádat o čtyřdenní pracovní týden. Reformu v úterý potvrdila belgická vláda, její schválení formou zákona ale bude trvat ještě několik měsíců. Premiér Alexander De Croo prohlásil, že k „novým způsobům práce“ přispěla pandemie covidu-19 a zaměstnanci i zaměstnavatelé nyní budou mít větší flexibilitu. Za čtyři dny práce by zaměstnanci měli dostat stejnou mzdu jako dosud, měli by ale také odpracovat stejný počet hodin.

Foto: Profimedia.cz

Belgický premiér Alexander De Croo

Článek

Vláda o reformě jednala s odbory a skupinami podnikatelů. O čtyřdenní pracovní týden budou moci žádat všichni zaměstnanci s plným úvazkem.

Jejich zaměstnavatel musí se změnou souhlasit. V případě, že tak neučiní, bude muset zaměstnavatel dodat písemné odůvodnění s „pádnými důvody“.

Belgie ruší omezení pro restaurace i povinnou práci z domova

Koronavirus

Premiér De Croo uvedl, že Belgie se touto dohodou stává majákem pro inovativnější, udržitelnější a digitálnější ekonomiku. „Naším cílem je učinit lidi i podniky silnějšími,“ dodal.

„Koronavirus je široce vnímán jako negativní kvůli jeho dopadu na zaměstnance. Donutil nás pracovat víc flexibilně a kombinovat naše soukromé a pracovní životy, což vedlo k novým způsobům práce. Zaměstnanci i zaměstnavatelé získají větší svobodu s uspořádáním pracovního času,“ upřesnil De Croo.

Ze změny budou podle ministra práce Pierra-Yvese Dermagnea těžit zejména lidé, kteří chtějí strávit více času s rodinou. Nejčastěji pak rodiče, kteří žijí odloučeně nebo se rozvedli.

Hodin odpracují stejně

Serveru Euronews potvrdil mluvčí belgické vlády, že zaměstnanci si budou moci čtyřdenní pracovní týden také vyzkoušet po dobu šesti měsíců a následně se rozhodnout, jaká varianta je pro ně výhodnější.

Belgičané dostanou nové pasy. Budou v nich Šmoulové i Tintin

Cestování

Týdenní pracovní doba 38 hodin se totiž nemění. Na základě nových pravidel to znamená, že kratší pracovní týden znamená delší pracovní dobu v jednotlivých dnech. Podle dohody by tak Belgičané měli pracovat maximálně 9,5 hodiny denně, zaměstnavatel pak může tuto dobu prodloužit nanejvýš o půl hodiny.

Stlačení pracovní doby 38 hodin do čtyř dnů není odpovědí na vyhoření, stres a přepracovanost zaměstnanců.
Joe Ryle

Členové hnutí, kteří bojovali za čtyřdenní pracovní týden, upozorňují právě na tyto detaily. „Větší flexibilitu vítáme, ale stlačení pracovní doby 38 hodin do čtyř dnů není odpovědí na vyhoření, stres a přepracovanost zaměstnanců,“ řekl šéf iniciativy 4 Day Week Campaign Joe Ryle.

„Je klíčové, aby čtyřdenní pracovní týden znamenal nižší počet odpracovaných hodin a žádné snížení mzdy,“ dodal pro The Independent.

Než se reformy promění v zákon, bude to podle serveru Euronews trvat měsíce. Návrh totiž musí projít několika čteními federálních zákonodárců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám