Hlavní obsah

Čokoláda ohrožuje váhu, ale zdraví prospívá

Novinky, Korzo
BERLÍN

Přestože po konzumaci čokolády neúprosně přibývají kila, mnozí lidé její chuti nedokáží odolat. Dlouholetý výzkum německých vědců ale potvrdil, že sladký pamlsek navzdory nepříjemnému tloustnutí skýtá mnohá pozitiva.

Článek

Sto gramů mléčné čokolády dodává organismu více než dvojnásobek kalorií, které odpovídají přibližně stejnému množství opékaných vuřtů. Ovšem nesmí se to s ní přehánět. Dva malé kousky denně ještě zdraví prospívají, větší množství už může tělesnou schránku ohrožovat.

Pro dobrou náladu i proti stárnutí

Přitom i nadále platí, že pořádný čokoládový nášup dokáže nabudit ke zvýšené činnosti mozkové buňky. Ale pouze v omezeném časovém intervalu.

Čokoláda podporuje i zdárnou funkci oběhového aparátu. Týká se to zejména hořké čokolády, jež pečuje o optimální hranici antioxidantů v krevní plazmě.

Zpracované kakaové boby ovlivňují rovněž přirozené stárnutí lidského těla. Zneškodňují totiž volné radikály, které ji průběžně ničí. Pomáhají i v léčbě kašle. Theobromin, jejž obsahují, je podstatně účinnější než dosud žádaný kodein.

Svaly rostou, bolest se zmírňuje

Údajně je čokoláda méně nebezpečná než veškerá anabolika umožňující růst svalové hmoty. Zejména hořká posiluje cévní stěny a vylepšuje jejich zásobování krví. Svalstvo pak nabývá na kýženém objemu. Vědci navíc dokázali, že výskyt trudoviny, který býval spojován s jejím pojídáním, neodpovídá pravdě. Žádnou souvislost nenašli.

Zato potvrdili, že čokoláda, alespoň krátkodobě, pomáhá proti úporným bolestem hlavy díky endorfinu, k jehož zvýšenému vylučování dochází vzápětí. Zároveň upozorňují, že i na tuto pochutinu si lze vypěstovat závislost. V tom případě by však musel dospělý jedinec požít více než 200 táfliček denně.

Hořká je kvalitnější

Těm, kteří příliš nemilují mléčnou čokoládu, dávají badatelé za pravdu. Hořká je skutečně lepší, neboť obsahuje víc práškových kakaových bobů, které se navíc nemusejí potýkat s dalšími přísadami.

Reklama

Související články

Hořká čokoláda je dobrá na srdce

Čokoláda je zdravá, protože obsahuje určité látky, takzvané antioxidanty. Ty působí příznivě na kardiovaskulární systém tím, že se dostávají do krevní plazmy...

Výběr článků

Načítám