Hlavní obsah

Co v letním jídelníčku může ohrozit zdraví srdce

Špatně zvolený jídelníček vám v létě může způsobit nejen akutní žaludeční či trávicí potíže, ale i vysokou hladinu cholesterolu a ohrozit tak zdraví srdce.

Foto: Profimedia.cz

Špatně zvolený jídelníček může způsobit řadu problémů.

Článek

Přestože člověk nedostane infarkt, když si dá v létě na výletě smažák, langoše či grilovanou klobásu, pokud se to opakuje příliš často, problém vzniknout skutečně může.

„Jakákoliv dlouhodobá nevyrovnanost ve stravovacím režimu s sebou přináší riziko takzvaných civilizačních onemocnění. Velká část dospělé české populace si nadbytečným příjmem kalorií, cukrů, nasycených tuků a soli způsobuje vysoký krevní tlak, vysokou hladinu cholesterolu a vyčerpává schopnost slinivky břišní regulovat hladinu cukru v krvi,” vysvětluje lékařka Eva Kociánová, garantka projektu Srdce v hlavě.

Z toho pak pramení obezita, cukrovka 2. typu a aterosklerotické kardiovaskulární nemoci, jako je infarkt myokardu a cévní mozkové příhody.

Co bychom měli v jídelníčku omezit? 

„Omezit bychom měli zejména tuky plné nasycených mastných kyselin. Najdeme je v kokosovém oleji, palmovém oleji, másle, sádle, uzeninách, tučném mase, tučných mléčných výrobcích a v jemném a trvanlivém pečivu, zejména u druhů s polevou či náplní,“ vysvětluje nutriční terapeutka Věra Boháčová.

Kupujete-li masové konzervy a uzeniny, pak si hlídejte složení masa. Pokud obsahují pod 70 % masa, hladině cholesterolu neprospějí.

Které potraviny mají více nezdravých tuků

Zdraví

Milujete-li sýry, vyhněte se produktům s obsahem tuku nad 40 %. Jogurty jsou vhodné ty, které jsou tučné do 3 %.

Hodnoty cholesterolu
Hladina celkového cholesterolu v krvi by se měla pohybovat maximálně do 4,5 až 5,00 mmol/l a LDL cholesterolu (zlého cholesterolu) do 3,00 mmol/l. U rizikovějších skupin, například osob s vysokým krevním tlakem, pacientů po infarktu nebo mozkové mrtvici či diabetiků se mají pohybovat v hodnotách ještě o zhruba 1,00 mmol/l níže.

Jaké tuky naopak do jídelníčku zařadit? 

Nezdravé živočišné tuky nahraďte tuky rostlinného původu. Těmi jsou například kvalitní rostlinné oleje, chia či lněná semínka nebo ořechy. Obsahují velký podíl omega 6 a omega 3 vícenenasycených mastných kyselin. Ty působí příznivě na náš srdečně cévní systém a pomáhají snižovat hladinu LDL (zlého) cholesterolu v krvi.

Prospěšné omega 3 nenasycené mastné kyseliny jsou ve velkém množství obsaženy v tučných rybách, jako je například losos. Na našem talíři by se měly objevovat nejlépe dvakrát týdně.

Důležitá vláknina

Příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi má také vláknina. Proto bychom měli dávat přednost celozrnnému pečivu a těstovinám či neloupané rýži. Významným zdrojem vlákniny jsou i luštěniny, a také ovoce a zelenina.

„Denní příjem by měl tvořit 500 g. Ovoce a zelenina navíc obsahují vitamíny, minerální a další látky, které mají dobrý vliv na náš organismus, jako jsou antioxidanty a rostlinné steroly. To jsou přírodní látky, které se svou strukturou podobají cholesterolu. Proto zabraňují vstřebávání části cholesterolu ze střeva do krve. Rostlinné steroly se v malém množství přirozeně vyskytují v naší stravě, například v rostlinných olejích, obilovinách či ve zmiňovaném ovoci nebo zelenině,“ upozorňuje Kociánová.

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, které pomohou při hubnutí i zácpě

Zdraví

Důležité je také jíst pravidelně každé 3-4 hodiny. Pravidelnost zaručí, že nebudete mít záchvaty hladu, se kterými přichází zbytečné přejídání.

Pitný režim

Dejte přednost obyčejné vodě před slazenými nápoji a limonádami. Mějte na mysli, že zapíjet letní grilování sladkou limonádou je obrovská kalorická nálož pro tělo.

Před každým jídlem si dopřejte sklenici vody, čímž si jednak zaplníte žaludek a zkonzumujete méně jídla a pak tělu dopřejete dostatek tekutin, které zejména v letním počasí z pohledu zdraví hrají velmi důležitou roli.

U sladkostí zvolte zdravější varianty

Pár buchet či koláčů jistě nevadí, ale pokud máte rádi sladké, je dobré ho již připravovat ve zdravější formě. Místo cukru slaďte ovocem, používejte celozrnnou mouku. Kupujte pouze čokoládu s vysokým obsahem kvalitního kakaa.

Bílý rafinovaný cukr nahraďte zdravějšími alternativami, jako je například kokosový cukr nebo již zmíněné ovoce.

Jste závislí na cukru? Víme, jak se této neřesti zbavit

Zdraví

Dostatečný pohyb

Jídelníček není to jediné, co bychom měli upravit. Ke snížení cholesterolu vede i tělesný pohyb, na který byste si měli udělat čas nejlépe každý den.

Stačí obyčejná svěží chůze, přičemž za den je vhodné ujít 8-10 tisíc kroků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám