Hlavní obsah

Afty se objevují v důsledku oslabené imunity a nedostatku vitamínu B

Novinky, das

Nemůžete pořádně jíst a mluvit, protože vás to kvůli nepříjemnému vřídku v ústech neuvěřitelně bolí? Pak vězte, že v tom nejste sami. Malé bolestivé afty potrápí v životě každého z nás. Nejčastěji pak ženy a jedince do 30 let. Na vině je často oslabená imunita, nedostatek minerálů v těle i genetické dispozice.

Foto: Profimedia.cz

Malé bolestivé afty potrápí v životě každého z nás.

Článek

Mělké vřídky s bílým středem a červeným okrajem o velikosti jednoho až tří milimetrů pokrývají sliznici buď samostatně, anebo ve větších shlucích v počtu deseti až sta vřídků. „Nejčastěji se objevují na jazyku, na patře či dásni. Samy o sobě nejsou nebezpečné, ale jsou velmi bolestivé a umí ovlivnit běžný život, protože s nimi lze těžko jíst i mluvit,“ říká PharmDr. Tomáš Arndt z Prozdravi.cz.

Za nejčastější příčiny lékaři považují slabou imunitu, nedostatek vitamínu B12, kyseliny listové, železa a zinku v organismu.

„Zhruba u třetiny pacientů s recidivou je nalezena snížená hladina ferritinu nebo železa v krvi. Někdy je objevena také chudokrevnost,“ přibližuje lékař Bohumil Ždichynec.

Významný podíl na vzniku, respektive na recidivě má dědičnost. Děti rodičů, kteří trpí na afty, mají velkou pravděpodobnost, že se vyskytnou i u nich. Velmi často se objevují rovněž u jednovaječných dvojčat. Někdy se s nepříjemnými vřídky potýkají i ženy během menstruace a těhotenství, a to kvůli nerovnováze hormonů v těle.

Viry a bakterie příčinou nebývají, ačkoli si to mnoho lidí myslí. Ty mají vliv až později při infekci aft a prodlužují dobu hojení. Naopak alergiím na určité druhy potravin – mimo jiné na jahody a ořechy, gluteny či látku SLS obsaženou v zubních pastách – se přisuzuje na vzniku aft v ústech stále větší podíl.

„Vyloučit nelze ani mechanické a chemické podráždění ústní dutiny, například kvůli ortodontickým aparátům, jako jsou rovnátka, špatně sedící zubní protéza či zubní kartáček, který je příliš tvrdý. Vliv mohou mít i amalgámové plomby a vzácně i druhotné poškození některými léky,“ dodává Ždichynec.

Jak podpořit hojení

Afty zmizí obvykle spontánně do několika dní až týdnů, záleží na velikosti, množství, místě výskytu, typu a celkové obranné kondici člověka. Větší vřídky, které mohou dosahovat až velikosti 3 centimetrů, se hojí déle – v řádu několika měsíců – a zůstávají po nich jizvy.

Pro urychlení hojení lze již vzniklé afty ošetřit antisepticky za pomoci vhodné dezinfekce. Vyplatí se také zvýšit příjem vitamínu B, který obsahují například kvasnice, vejce, ořechy, celozrnné obiloviny, luštěniny, listová zelenina nebo brambory.

Důležité je však především posílit celkový imunitní systém. Teď po zimě se vyplatí projít jarní procedurou, při níž pročistíme střeva a upravíme jídelníček, který bude dietní, ale pestrý a bohatý na vitamíny řady B. Obranyschopnost posiluje též dostatek spánku a odpočinku, vyhýbání se stresu, pravidelné cvičení a pohyb na čerstvém vzduchu. To vše můžeme navíc podpořit kvalitními doplňky stravy, které tělu doplní důležité vitamíny a minerály, jež mu po zimě chybí.

„Důležité jsou především polyfenoly: antioxidanty, které mají pozitivní vliv na metabolismus a chrání tělo před škodlivinami. Vhodné je vsadit na přírodní doplňky stravy, které obsahují směs polyfenolů získaných z těch nejhodnotnějších rostlin,“ doporučuje Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma.

Úprava jídelníčku a zbavení se zlozvyků

Při stravování je dobré se vyhnout dráždivým a alergizujícím potravinám, kořeněným jídlům a citrusům, jejichž kyselé šťávy působí na sliznici agresivně. Také křupavé pokrmy, typicky chipsy, mohou zanechat stopy v podobě poraněné sliznice, kde se zanedlouho objeví bolestivý vřídek. Ani ocet nebo alkohol nejsou s citlivou měkkou tkání v ústní dutině velcí přátelé.

Častými pacienty jsou pak i kuřáci, protože cigarety obsahují cizorodé látky, které narušují sliznici ústní dutiny, která je pak náchylnější k zánětům a infekcím. Na již vzniklé afty působí naopak blahodárně heřmánek, lékořice a med.

Důležitá je i důkladná hygiena ústní dutiny. Používat bychom měli měkčí zubní kartáček a pastu bez pěnivé složky SLS. „Výsledky řady klinických studií ukazují, že pokud pacienti trpící častou tvorbou aft používají jemnější zubní pastu bez obsahu SLS, jejich afty se léčí rychleji než s běžnou zubní pastou,” upozorňuje MUDr. David Kadlec.

Alespoň jednou denně bychom si měli ústa vypláchnout jemnou ústní vodou, která neobsahuje alkohol.

Pokud při hojení nic nepomáhá, je dobré navštívit zubního lékaře, případně lékaře z ORL, kteří poradí další postup.

Mohlo by vás zajímat na Proženy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám