Hlavní obsah

Jak na nepříjemný zápach z úst

Novinky, das

Člověk se může o svůj zevnějšek starat sebevíc, ale pokud mu zapáchá z úst, tolik budovaná image je rázem pryč. Halitóza neboli silný zápach z úst přitom není jen záležitost špatné hygieny, ale mohou za ni i špatné geny, nedostatek pohybu, různé choroby, léky, nevyvážená strava a nedostatečný přísun tekutin. Řešení musí být obvykle komplexní.

Foto: Profimedia.cz

Za zápachem úst stojí anaerobní bakterie.

Článek

Za zápachem úst stojí anaerobní bakterie, které žijí uvnitř dutiny ústní. Ty produkují síru, ze které se uvolňují zapáchající složky. Ovšem anaerobní bakterie jsou pro člověka potřebné, pomáhají štěpit bílkoviny. Tudíž je mají v těle všichni lidé.

Zápach z úst se tedy projevuje až v souvislosti s některými dalšími problémy. Jako je špatná ústní hygiena, problémy s trávicím traktem, záněty dýchacích cest, oslabení imunitního systému, hormonální změny, užívání některých léků, konzumací aromatických potravin, přejídáním či naopak hladovkou.

Pokud vám zapáchá z úst dopoledne, je to pravděpodobně tím, že jste vynechali snídani. Tím nedošlo ke stimulaci tvorby slin, které ústa čistí a dezinfikují. Zápach dechu také podporuje prázdný a hladový žaludek.

Problém mohou způsobit i diety založené na velkém přísunu bílkovin a tuků. Tento jídelníček opět přispívá k velmi nepříjemnému dechu. Naopak jedním z řešení halitózy je omezení přísunu bílkovin.

Nutný je také pravidelný pitný režim, neboť pomáhá udržovat v ústech vhodné pH a produkovat dostatek slin, které omezují zápach produkující bakterie. Nepříjemný dech způsobují také alkohol, káva a sladkosti bohaté na jednoduché cukry.

Podle lékařů lze určitou dysbalanci ústní mikroflóry i zdědit.

Jak s tím bojovat?

Průzkum značky Winterfresh ukázal, že většina dotázaných ví, jak si zlepšit svůj dech kdykoli během dne. Nejčastěji jim k tomu slouží žvýkačka, a to z 91 procent. Necelá polovina lidí prý po žvýkačce sáhne alespoň dvakrát denně, jedna třetina použije žvýkačku alespoň dvakrát až třikrát týdně. Mezi další oblíbené prostředky na svěží dech pak patří zubní pasta, ústní voda, speciální spreje či nejrůznější bonbónky.

Přesto, pokud se lidé chtějí zbavit zápachu z úst dlouhodobě, měli by se v první řadě zbavit příčiny, která ho způsobuje. Zjistit ji mohou i tak, že budou dbát na ústní hygienu, nechají si zkontrolovat a ošetřit chrup a zbaví se zánětlivého onemocnění.

„Pokud zápach pochází ze špatné dentální hygieny, je třeba důkladně ze zubu a mezizubí odstranit zubní plak, ve kterém se hromadí bakterie způsobující zápach z úst. Zuby i mezizubí je potřeba čistit minimálně dvakrát denně. Vhodné je si nechat zuby nejprve vyčistit profesionálně u dentální hygienistky (ta odstraní zubní kámen, pigmentace a naučí vás správné techniky čistění zubů), následně budete pokračovat v domácí péči, kterou je pak důležité prokládat pravidelnými intervaly návštěv profesionální dentální hygieny,” doporučuje dentální hygienistka Lucie Hronková z pražské kliniky Dental Office H33.

Problém zápachu ale také může souviset s jazykem. Profesor Zdeněk Broukal z Výzkumného ústavu stomatologického v Praze vždy doporučoval čistit kromě zubů i jazyk, a to speciální škrabkou. Také doporučuje používat ústní vodu s éterickými oleji rozpuštěnými v alkoholu, která má antibakteriální účinky.

Někdy je zapotřebí i změna jídelníčku

Pokud i pak bude zápach z úst přetrvávat, přichází na řadu jídelníček a trávicí systém. Pomoci by s tím mohl i praktický lékař.

Někdy lékaři doporučují doplňky stravy, ústní vody a zubní pasty obsahující chlorofyl, který má schopnost rozkládat některé páchnoucí sloučeniny nebo aktivovat látky, které je neutralizují. Podle dalších odborníků není od věci posílit správnou mikroflóru v trávicím traktu doplňky stravy. Zápach z úst totiž může být i v důsledku její dysbalance.

Proti zápachu z úst pomáhá také pojídání syrové zeleniny (mrkev, řapíkatý celer) a jablek. Kromě toho také žvýkání koření jako skořice, hřebíčku a kardamomu, žvýkání čerstvých listů kopru, petrželky, fenyklu či máty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám