Hlavní obsah

Co dělat, když při exotické dovolené dostanete otravu z jídla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima láká mnoho Čechů k dovoleným v exotických krajinách. To však s sebou může přinést i riziko otravy. Co dělat, když taková komplikace nastane?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Otrava jídlem je obvykle způsobena konzumací kontaminovaného jídla nebo vody obsahující škodlivé mikroorganismy, jako jsou bakterie, viry, paraziti nebo toxiny,“ řekl HuffPost Mark Fischer, regionální lékařský ředitel International SOS.

Termín „otrava jídlem“ tedy odkazuje na onemocnění způsobená požitím těchto kontaminujících látek, která mohou mít za následek gastrointestinální potíže, jako je zvracení a průjem.

Otrava jídlem je pravděpodobnější při cestování do cizí země, protože naše těla nejsou zvyklá na místní bakterie, které se nacházejí v jídle a vodě.

„Dobrou zprávou je, že většina případů otravy je mírná a neměla by výrazně ovlivnit vaši cestu,“ sdělila Shengyi Maová, internistka a pediatrička z Wexnerova lékařského centra The Ohio State University pro Huffingtonpost.

Pokud se ocitnete v této situaci, existuje pár kroků, které můžete podniknout ke zmírnění nepohodlí a příznaků.

Důležitá je hydratace

„Pokud se domníváte, že vás po cestě potkala otrava jídlem, je důležité, abyste byli hydratovaní dostatečným množstvím tekutin a elektrolytů,“ uvedl Fischer.

„Jakmile překonáte počáteční příznaky, zkuste pít rehydratační roztoky nebo vodu doplňte o elektrolyty ve formě prášku. Pokud pociťujete nevolnost, popíjejte pomalu.“

Který nápoj tělo nejlépe hydratuje? Čistá voda to není

Zdraví

Vsaďte na nevýrazná jídla

„Držte se nevýrazného jídla, dokud příznaky neustoupí,“ poradil dále Fischer.

Nenuťte se jíst více, než dokážete zvládnout, a pokud možno dodržujte dietu BRAT (banány, rýže, jablečný protlak a toasty).

Užitečné mohou být i slané sušenky. „Jezte malé množství častěji, abyste si udrželi energii,“ doplnila Maová.

Odpočiňte si

Stejně jako byste se neměli nutit jíst velké množství jídla, nenuťte se do pohybu více, než je nutné, když pociťujete příznaky otravy jídlem. „Měli byste co nejvíce odpočívat a sledovat svou tělesnou teplotu,“ upozornil Fischer.

Sledujte své příznaky

„Příznaky otravy jídlem se mohou lišit v závislosti na zdroji infekce,“ pokračoval Fischer.

„Otrava jídlem běžně způsobuje křeče v břiše, nevolnost, zvracení, průjem, nedostatek energie, horečku anebo ztrátu chuti k jídlu.“

Poznamenal, že negastrointestinální příznaky, jako jsou bolesti kloubů, mohou být také spojeny s některými infekcemi přenášenými potravinami.

Věnujte proto pozornost svým symptomům a sledujte, jak se vyvíjejí v průběhu času.

Zvažte volně prodejné léky

„Za určitých okolností může být užitečné užívání volně prodejných léků, které pomáhají zvládat příznaky,“ konstatoval Fischer. Mnoho lékařů však nedoporučuje užívat léky proti průjmu, pokud to není nezbytně nutné, protože průjem je součástí přirozené imunitní reakce těla na vyloučení toxinů z vašeho systému.

Pokud jste v cizí zemi, zkuste prozkoumat ekvivalentní léky, které jsou na místě k dispozici, nebo si najděte, jak se účinné látky nazývají v místním jazyce.

Pokud se situace zhorší, vyhledejte lékařskou pomoc

„Několik varovných signálů, o kterých by pacienti měli vědět, jsou přetrvávající horečka, krev ve stolici, silná bolest břicha nebo dehydratace,“ vyjmenovala Maová.

Pokud se vaše příznaky zhorší na znepokojivou úroveň v cizí zemi, najděte si nejbližší nemocnici nebo zavolejte na recepci hotelu či kontaktujte poskytovatele cestovního pojištění a požádejte o radu, jak najít správnou péči.

I když jste si nezakoupili konkrétní cestovní zdravotní připojištění, vaše kreditní karta tuto výhodu možná nabízí. Kromě lékařského ošetření může pojištění pokrývat náklady na změnu letů nebo jiných cestovních plánů z důvodu nemoci.

V čem bude cestování v roce 2024 jiné

Cestování

Nepodceňte přípravu

„Při cestách do zahraničí bych doporučil zabalit si jednoduchou lékárničku obsahující volně prodejné léky na zažívací potíže a také rehydratační roztoky obsahující elektrolyty, abyste byli připraveni na případné onemocnění,“ doporučil Fischer.

„Před cestou prozkoumejte zdravotní rizika specifická pro danou destinaci včetně běžných nemocí přenášených potravinami a zvažte očkování nebo preventivní opatření doporučená pro daný region.“

Pro případ nouze si také můžete předem připravit seznam renomovaných zdravotnických zařízení a zdrojů péče v cílové destinaci.

„Protože je cestovatelský průjem běžný, může být dobré se alespoň šest týdnů před cestou do zahraničí poradit se svým lékařem a probrat, zda byste si s sebou měli vzít léky pro případ, že se u vás objeví,“ dodala Maová.

Udělejte vše, co je ve vašich silách, abyste nemocem zabránili, a to především dodržováním dobré hygieny – jako je například mytí rukou před jídlem.

Při stolování věnujte pozornost procesům manipulace s jídlem, a pokud jste v minulosti měli sklony k zažívacím problémům, vyhněte se potravinám, které vám nedělají dobře.

„Při cestování buďte vždy opatrní ohledně potravin a zdrojů vody. Volte balenou nebo filtrovanou vodu a vařená teplá jídla z renomovaných podniků,“ uzavřel Fischer.

Stop svědění aneb Jaké spodní prádlo nechat ve vedrech doma

Styl

Pět částí těla, které při mytí zanedbáváme

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám