Hlavní obsah

Pět částí těla, které při mytí zanedbáváme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hygiena těla je klíčovým prvkem prevence nemocí a udržení celkového zdraví. Nicméně existují části těla, které při rutinním mytí často přehlížíme. Podle odborníků na dermatologii a infekční nemoci je důležité věnovat pozornost i těmto méně obvyklým oblastem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sociální sítě často udávají trendy nejen v módě, ale také ve zdraví. Není to tak dávno, kdy se například řešilo v rámci Tik Toku, jak si správně mýt nohy – nebo jestli je to vůbec potřeba.

Nyní lékařka Jen Caudleová odhalila pět částí těla, na které lidé často zapomínají při běžné hygieně. Tipnete si, které to jsou?

Známe to všichni. Někdy zkrátka není čas na důkladnou hygienu a na řadu tak přichází rychlá sprcha. Pokud ale tento postup pravidelně opakujete, může to být pro vaše zdraví špatné.

Podle doktorky Caudleové si lidé poměrně často zapomínají čistit zadní stranu ušípupík.

Muži vs. ženy aneb Jak dlouho trvá, než se ráno vypraví do práce

Styl

Jedním ze způsobů, jak zkontrolovat, zda jsou vaše uši čisté, je promnout si je a přičichnout si. „V těchto oblastech se nacházejí mazové žlázy, které shromažďují pot a uvolňují maz, což způsobuje hromadění nečistot a také zápach,“ vysvětluje pro Metro lékárník Abbas Kanani.

Důležitá je také hygiena pupíku, protože vlhkost v něm může způsobit hromadění bakterií.

Další na seznamu partií těla, které jsou často zanedbávány, jsou nehty. „Za nehty se nám zachycuje spousta špíny a bakterií, obzvláště pokud jsou dlouhé. Často přitom na ně nemyslíme,“ říká Caudleová pro Daily Mail.

Za nehty se dokonce mohou držet i bakterie, které mohou vést k průjmu nebo ke zvracení.

Pozornost by se měla věnovat i mytí nohou. „Nemluvím o tom, že si mýdlo necháte stékat po nohách ve sprše, mluvím o skutečném mytí,“ dodává Caudleová.

Zapomínat by se přitom nemělo ani na prsty na nohou. „Pokud se chcete vyvarovat nejrůznějších infekcí, ujistěte se, že si myjete prsty u nohou a zejména pak mezery mezi prsty,“ uzavírá.

Jak často měnit holicí strojek

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám