Hlavní obsah

V čem bude cestování v roce 2024 jiné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno jde neustále kupředu a nové trendy se nevyhýbají ani cestování a způsobu trávení dovolené. V čem má být letošek odlišný od minulých let a nač se letos turisté podle průzkumů zaměří nejvíce? Kupříkladu na výměnu destinací se zachováním charakteru a estetického hlediska, ale v uživatelsky příjemnějším balíčku.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Mezi letošní trendy patří mimo jiné cesty do říše snů.

Článek

Výčet hlavních cestovatelských trendů pro rok 2024 přinesl server Independent. Jedná se jak o změny v lokalitách, za kterými cestujeme, tak i v důvodech, proč na daná místa míříme. Inspirujete se některými z nich?

Podvody, které nevyděsí

Líbí se vám třeba Barcelona, ale chcete se vyhnout davům a užít si dovolenou jak v půvabných kulisách, tak v klidu, aniž byste se museli prodírat hordami lidí? Pak možná vyrazíte do Tarragony či Valencie. Amsterdam lze zase malým „podvodem“ obměnit za Utrecht nebo Rotterdam. Stejná země, stejný styl, cestovatelsky v mnohém příjemnější zážitek.

Vyjma menší zalidněnosti lze totiž ve většině případů počítat i s nemalým ušetřením. Přidáte-li i větší flexibilitu ohledně termínu, můžete významně seškrtat cenu výletu. I proto se jedná o možnost, kterou letos zvažuje nezanedbatelné množství cestovatelů.

Nejkrásnější turistické vesnice, o kterých jste pravděpodobně nikdy neslyšeli

Cestování
Foto: Profimedia.cz

Jiskřivé fontány, zajímavou architekturu a lákavou gastronomii najdete jak v Barceloně, tak ve Valencii. A jedna z nich je klidnější a levnější.

Na cestě do říše snů

Bylo by krásné spát každou noc pravidelně sedm až devět hodin, ale kdo na to má v dnešní uspěchané době čas? Rodiče malých dětí v tomto směru vědí své. Není proto až tak velkým překvapením, že podle průzkumů se řada lidí na dovolené touží hlavně pořádně vyspat.

Na jednu stranu to může působit jako zbytečné mrhání peněz v cílové destinaci, ale kde jinde si kvalitně odpočinout než stranou od všedních starostí a nekonečné řady úkolů, jež čekají doma a v práci? Některé hotely a destinace se na spánkovou turistiku začínají dokonce specializovat. Na dovolené je navíc čas na zdravý pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu u moře či v horách, to se to bude spát.

Spalující horko nebrat

Vlna loňských letních veder a četné incidenty s požáry mohou část dovolenkářů přesvědčit k přehodnocení cílové destinace. Cestovní kanceláře evidují nárůst prodeje zájezdů do severní Evropy a podle průzkumu oblíbeného hotelového řetězce 56 procent dotázaných Britů uvedlo, že dovolenou využijí k ochlazení, místo aby v létě přebíhali z jednoho stínu do druhého. Budeme v budoucnu místo do Chorvatska v létě hromadně mířit do Norska či Irska?

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Cesty na sever získávají na oblibě. Zastíní v budoucnu Norsko oblíbené letní destinace Čechů?

Holky chtějí cestovat

Jak v ikonické písni z roku 1983 zpívá Cyndi Lauper, holky se chtějí bavit. A to i na cestách. Podle výroční zprávy agentury Lemongrass týkající se cestovních trendů se množství provozovatelů cílících na sólo dovolené žen za poslední roky zčtyřnásobil a z celkového počtu lidí, kteří cestují po světě, tvoří 64 procent ženy.

Foto: Profimedia.cz

Postava, ztvárněná Reese Witherspoonovou, v Divočině hledá samu sebe.

Přibývá i zájezdů a expedicí nejen organizovaných čistě pro ženy, ale rovněž plánovaných pouze ženami, které se nezaměřují jen na destinaci, ale i na oslavu samotné ženskosti, s programem cílícím na sebeobjevení a seberealizaci. Cestování za tímto účelem masově zpropagoval kupříkladu film Divočina s Reese Witherspoonovou už v roce 2014.

Dovolená „za sportem“

Tady lze namítnout, že za sportem se cestovalo již ve starověku, a nejedná se proto o nový trend, letos se ale cesty za přehlídkou fyzických dovedností ponesou na vskutku megalomanské vlně a všechny tentokrát výjimečně nepovedou do Říma, ale do Paříže.

Foto: Profimedia.cz

Do Paříže se letos sjede celý svět.

Od července do září francouzská metropole očekává miliony návštěvníků toužících spatřit letní olympijské a paralympijské hry. Plamen se slavnostně rozhoří 26. července. V Paříži už se na přípravách intenzivně pracuje a lze samozřejmě očekávat výrazné zdražení ubytování a doprovodných služeb. Jedná se ale i o pozitivní změny v rozšiřování dopravy, inovacích muzeí a celkovém dalším zkrášlování již tak vyhledávaného hlavního města.

A protože sport a umění uspokojují ty potřeby člověka, které nelze uspokojit žádným jiným způsobem, při návštěvě Paříže kvůli sportu by mohl zbýt čas i na prohlídku Louvru či Eiffelovky.

V červnu se návštěvníci sjedou i do Německa na UEFA Euro 2024 a Tour de France letos poprvé začne v Itálii, z Florencie závodníci vyrazí 29. června.

Anketa

Necháte se inspirovat některým z letošních trendů?
Určitě, vypadají zajímavě.
6,9 %
Jeden bych mohl vyzkoušet.
4,3 %
Ne, mám své oblíbené destinace a trendy mě nezajímají.
88,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3768 čtenářů.

Kam vyrazit na dovolenou v roce 2024? Přinášíme šest neotřelých tipů

Cestování

Co si můžete beztrestně odnést z hotelového pokoje

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám