Hlavní obsah

Chcete snížit riziko cukrovky a srdečních onemocnění? Ztlumte si topení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snížit termostat o pár stupňů se v tomto mrazivém počasí zdá pro mnohé z nás nemyslitelné, ale podle nizozemských vědců je to způsob, jak snížit riziko onemocnění cukrovkou 2. typu, srdečních onemocnění, a také cesta, jak si dopřát kvalitní spánek.

Foto: Profimedia.cz

Zvyknout si na chlad v bytě nemusí být snadné, ale vyplatí se to.

Článek

Málokdo si umí představit, že by v současném mrazivém počasí měl doma maximální teplotu 15 stupňů. Nicméně podle vědců je to přesně ten recept, jak velmi významně snížit riziko cukrovky 2. typu.

Neznamená to nicméně, že teplotu 24 stupňů okamžitě snížíte na 15. Musíte tak činit pozvolna, protože přílišná zima může vyvolat hypotermii (podchlazení), kdy teplota organismu klesne pod úroveň potřebnou pro běžný metabolismus a fungování. Toto riziko pak nejvíce hrozí starším lidem a dětem. Příliš velký šok způsobený rychlým omezením teploty v bytě může být nebezpečný i pro kardiaky, jelikož krevní cévy se v reakci na chlad zužují a kvůli tomu se může zvýšit krevní tlak a srdeční tep.

Proč chlad pomáhá minimalizovat riziko cukrovky?

Jak ukázala studie, u lidí, kteří strávili v místnosti o teplotě 14-15 °C šest hodin denně po dobu deseti dnů, došlo k výraznému zlepšení metabolismu glukózy v krvi.

Jak moc dokáže při léčbě cukrovky pomoci snížení váhy

Zdraví

„Mohl za to tzv. transportér glukózy Glut4, protein, který dokáže rychleji odstranit glukózu z krevního řečiště, a tedy i zlepšit metabolismus glukózy v krvi. Po aklimatizaci ho lidé měli ve svalech více,“ vysvětlila v podcastu BBC profesorka Hannah Pallubinsky z Maastrichtské univerzity v Nizozemsku.

Nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění

Čas strávený v chladnějším prostředí také snižuje riziko srdečních onemocnění. Podle profesorky Pallubinské je to dáno tím, že jakmile se tělo přizpůsobí chladu, zvyšuje se hnědý tuk v těle, u kterého se předpokládá, že snižuje cholesterol v krvi.

„Když se na hnědý tuk podíváte přes mikroskop, uvidíte v něm spoustu mitochondrií, které mají hnědou barvu. V chladu tyto buňky vytvářejí teplo, aby udržely vnitřní teplotu na 37 °C,“ vysvětluje.

Kvalitnější spánek

Spát v chladné místnosti může velmi významně zkvalitnit spánek. Tělo se díky tomu přirozeně ochlazuje a jedinec díky tomu snáze upadne do hlubokého spánku. Je to dáno tím, že v noci se tělesná teplota přirozeně snižuje, a pokud tedy jdeme spát do chladné místnosti, mozek se jen utvrdí v tom, že je skutečně ideální čas pro spánek.

Podle profesorky Kathryn Reidové, neuroložky z Centra pro cirkadiánní a spánkovou medicínu na Northwestern University v Illinois, i výzkum potvrdil, že lidé, kteří spí při pokojové teplotě 17 °C, stráví v noci mnohem více času v nejhlubší fázi spánku N3 než ti, co spí při pokojové teplotě 22 °C.

Tato fáze spánku je přitom životně důležitá pro paměť, zdraví mozku, opravu tkání a posílení imunitního systému.

Spánek v chladné místnosti zvyšuje i čas strávený ve fázi REM, což je důležité pro konsolidaci vzpomínek.

Výhodný může být spánek v chladu také pro lidi trpící spánkovou apnoe (porucha, při níž dochází k opakovaným zástavám dechu během spánku a k následnému snížení saturace kyslíku v krvi). Podle studie z roku 2012 lidé s touto poruchou, kteří usínají při pokojové teplotě 16 stupňů, se během noci méně často budí a spí i mnohem déle než při vyšších teplotách.

Otužování v ledové vodě pro posílení imunity i psychiky: Jak s ním začít a co dodržovat

Zdraví

Kryoterapie jako způsob léčby zánětů, deprese či obezity

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám