Hlavní obsah

Češi se více zaměřují na zdravou stravu

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv se v dnešní době téměř každá rodina snaží šetřit, neznamená to, že by se musela obloukem vyhýbat zdravému životnímu stylu. Poslední průzkumy totiž ukazují, že čím dál více nás zajímá to, co doma vaříme a konzumujeme.

Foto: Profimedia.cz

Stále více lidí přemýšlí nad tím, co konzumují.

Článek

Od roku 2013 se snížila spotřeba bílého pečiva až o desetinu. Omezujeme ale také maso, živočišné tuky i alkohol a naopak více nakupujeme mléko, ovoce a zeleninu. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického ústavu (ČSÚ).

Nejpřekvapivější trend vyplývající z údajů ČSÚ je pokles spotřeby pečiva a pšeničné mouky. Je to pravděpodobně dané tím, že se lidé snaží neplýtvat – nejspíše i s ohledem na cenu pečiva. „Dalším důvodem může být nástup trendu domácího pečení chleba, kde se více než pšeničná uplatňuje mouka žitná. Tím se zvyšuje nutriční hodnota pečiva a ve stravě tak obsah vitamínů, minerálních látek a vlákniny, snižuje se naopak glykemický index pečiva,“ říká lékařka Václava Kunová, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

To, že je zdravá výživa stále větším trendem, potvrzují i statistiky velkých hypermarketů. „Nárůsty v oddělení zdravé výživy za období druhé poloviny loňského roku jsou ve srovnání s předchozím rokem 80 %, a konkrétně v lednu pozorujeme zájem ještě větší. Dlouhodobě rozšiřujeme nabídku zdravé výživy nejen pro vegany, vegetariány a makrobiotiky, ale i pro ty, kdo se chtějí stravovat zdravě a přitom chutně,“ konstatuje mluvčí hypermarketů Globus Pavla Hobíková.

Že se zákazníci stále více zajímají o složení a původ potravin, vnímá i Dagmar Krausová, tisková mluvčí obchodního řetězce Albert: „V našich prodejnách jsme proto rozšířili nabídku čerstvého zboží, například v segmentu pečiva nabízíme celozrnné a vícezrnné pečivo či kvasový chléb bez éček.”

Farmářské trhy, superfoods a další trendy

Nejde ale jen o nabídku supermarketů, stále více lidí se o víkendech a někdy i v týdnu vydává na oblíbené farmářské trhy, kde se kvalita zboží nedá s kamennými obchody většinou vůbec srovnat. Návrat k tradičním hodnotám a lokálním surovinám vítá i řada odborníků. Zakladatelka Akademie nutriční gastronomie Jana Černá říká, že ji těší zájem o kvalitní gastronomii, ale sleduje i vzrůstající zájem lidí o rodinná pekařství, mlékárny či znovuobjevování řeznického řemesla.

Už jste slyšeli o superpotravinách neboli „superfoods”? Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, tak už nejspíše ano. Jde o potraviny s extrémně vysokou nutriční hodnotou.

Skvělými nositeli informací ze světa superfoods jsou celebrity a osoby veřejného života. Ty si uvědomily důležitost péče o tělo jako první, mnoho z nich spolupracuje se špičkovými odborníky na výživu, trenéry, kineziology či vedou přímo své blogy, kde sdílejí zajímavosti a trendy. „Firmy, které se snažily přivádět skvělé zahraniční značky, před lety na trhu pohořely, nebyl ten správný čas. Jsem ráda, že nyní je tento trend aktuální a Češi se o směsi superpotravin a doplňků zajímají,” říká Simona Kordová, majitelka obchodu s potravinovými doplňky Goodfoodstore.

Ruku v ruce se zdravou stravou je podle ní znát, že Češi nepřemýšlejí jen o jídle, ale i o efektivních doplňcích. V dnešní době ze stravy nedostáváme dostatek živin, a proto je někdy třeba je doplňovat prostřednictvím doplňků. I v Čechách pak pozorujeme trend, kdy lidé kontrolují země původu, čistotu přísad, dále také Fair trade výrobu a pěstování. Stále to ovšem není v takové míře jako v zahraničí. „Myslím, že můžeme očekávat velké posílení segmentu zdravé výživy či doplňků. Trh dobře reaguje na novinky, které jsou populární v západní Evropě či Americe, např. tekutý chlorofyl,” uzavírá Kordová.

Zdravá strava není o škatulkování

Škatulkování a debatování o tom, jaký životní styl je právě trendy, není podle nutriční gastronomky Jany Černé úplně šťastným krokem. Zdravě se stravující lidé se podle ní nedělí na vegetariány, vegany, vitariány, makrobiotiky, paleo jedlíky a tak podobně.

„Moje zkušenost je taková, že člověk, chce-li žít zdravým a udržitelným životním stylem, má být dlouhodobě spokojený a šťastný, to za něj nevyřeší předem definovaná více či méně omezená škatulka,” podotýká Černá.

S ohledem na to, že každému člověku vyhovuje úplně něco jiného, je zbytečné tyto trendy a rozličné životní styly nebrat v potaz. „Někomu určité vymezení vyhovuje a usnadňuje mu život, jiného to děsí a demotivuje. Je na každém člověku, aby se rozhodl, co mu vyhovuje, a byl spokojený a šťastný.”

Reklama

Výběr článků

Načítám