Hlavní obsah

Bikram jóga pomáhá v boji s depresemi

Novinky, lin

Cvičení bikram nebo také hot jógy pozitivně ovlivňuje mysl, dokládají nové studie. Může za to speciální kombinace cvičení a meditace, která pomáhá snížit stres, úzkost, deprese, zlepšuje náladu i sebevědomí. Podmínkou je cvičit alespoň dvakrát týdně.

Foto: Profimedia.cz

Jóga má mnoho výhod.

Článek

Kouzlo spočívá v tom, že se cvičí při teplotě 42 stupňů Celsia, kdy se tělo stává více flexibilní a odplavují se z něj lépe škodlivé toxiny. Kromě příjemného protažení je navíc kladen velký důraz na cvičení mysli a meditace. Hlavní cílem je odpoutání se od každodenních povinností a vyčištění hlavy.

„Jóga je na Západě stále populárnější. Mnozí odborníci z oblasti jógy uvádějí jako hlavní důvod to, že se lidé chtějí odreagovat a dostat svůj stres pod kontrolu,” říká Lindsey Hopkinsová z Lékařského centra v americkém San Francisku pro Daily Mail.

Pomáhá i válečným veteránům

Příkladem může být jedna z několika studií, která byla nedávno představena na konferenci Amerického psychologického sdružení. Ta sledovala psychické zlepšení válečných veteránů po dobu osmi týdnů, kdy měli dvakrát týdně navštěvovat lekce hot jógy. Po skončení kurzu se u většiny zmírnily deprese nebo přestaly úplně.

Další studie provedená Alliant University v San Francisku prokázala stejné výsledky. Tentokrát byly ´předmětem pozorování´ ženy ve věku 25 až 45 let, které taktéž absolvovaly dvakrát týdně bikram jógu po dobu osmi týdnů. Jejich výsledky prokazovaly významné snížení symptomů deprese ve srovnání s ženami, které na kurzy jógy teprve čekaly.

Odborníci uvádějí, že je zapotřebí mnoho dalších důkazů, které potvrdí, že jóga může být aktivní léčbou deprese, zároveň jsou ale velmi optimističtí. „Samozřejmě, jóga není lék. Nicméně na základě empirických důkazů se zdá, že je v ní značný potenciál," dodává Hopkinsová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám