Hlavní obsah

Běhání pomáhá ke skvělé fyzičce, ale také k ochraně oceánů

Běh patří poslední roky k nejoblíbenějším volnočasovým sportům. Pokud k tomu lidé přistupují s rozumem, jedná se i o aktivitu, která velmi významně přispívá k lepšímu zdraví, a především fyzické kondičce. Mnozí lidé ale i díky svému běhu pomáhají. Následující dny například i díky svému běhu mohou pomoci odlehčit naší planetě od plastového odpadu.

Foto: Profimedia.cz

Svým běháním můžete pomoci i k ochraně planety.

Článek

Plastový odpad je všude kolem nás. Ačkoliv Češi a ostatní obyvatelé Evropy přistupují minimálně k třídění odpadu velmi zodpovědně, stále je to málo. Bohužel k tomu přispěla i doba covidová, kdy se k běžnému plastovému odpadu přidaly i roušky, respirátory či ve velkém gumové rukavice apod.

Problémem je, že plastem dnes již není zasažena jen pevnina, ale především moře a oceány. Podle OSN v oceánech již nyní pluje přes čtvrt milionu tun plastového odpadu a toto číslo neustále roste. A to dokonce tak, že se předpokládá, že tohoto odpadu bude v půlce století více než ryb. Přestože většinu plastu tvoří rybářské sítě a další rybářské náčiní, neznamená to, že není potřeba snažit se minimalizovat ostatní plastový odpad.

„Náš svět je založený na udržování křehké rovnováhy,“ řekl Greg Long, surfařská legenda a propagátor organizace Parley. „To, jak se chováme, dramaticky tuto rovnováhu vychyluje. Pokud nezačneme hned jednat, nastane moment, kdy poškození životního prostředí už nepůjde zvrátit.“

V posledních letech se tak mnoho firem na celém světě začalo zaměřovat na udržitelnost a způsob, jak planetě odlehčit od všech odpadů. Zatímco módní průmysl začal ve velkém používat recyklovaný plast při výrobě obuvi a oblečení, kosmetický průmysl sáhl po tomto plastu při výrobě svých obalů anebo se pokusil od plastu jako takového úplně odejít.

Udržitelná móda už není sci-fi, ale běžná součást obchodů

Styl

Například společnost Adidas od roku 2015 vyrobila více než 30 milionů párů bot z příze Parley Ocean Plastic, která je vyrobena z recyklovaného plastového odpadu zachyceného na plážích. Podobně tato vlákna využívá i značka fitness oblečení Nebbia.

Udržitelnější obuv nabízí ale i další značky, například rodinná značka Högl v kolekci We Care či značky Converse, Baťa nebo Ecco.

Mnohé kosmetické firmy začaly ztenčovat, a tedy i snižovat gramáž svých plastových obalů, plasty začaly nahrazovat jinými materiály či ve velkém využívat recyklované plasty. Mezi tyto značky patří například Nivea, Eucerin, L´oreal, Vichy, La Roche Posey, Yves Rocher apod.

Covid zasypal svět plastovými krabičkami

Domácí

Některé značky pak vsadily na bezobalový způsob prodeje svých výrobků jako např. britská značka Lush či česká Tierra Verde, která sází nejen na čistě přírodní složení svých výrobků splňující nejpřísnější ekologickou certifikaci Ecogarantie, ale také na stáčící stanice, díky kterým si jejich výrobky můžete stočit do již použitých nádob.

Když běh pomáhá s čištěním oceánů

Adidas se navíc snaží využít i sílu sportu a již počtvrté vyzývá všechny milovníky běhu, aby společnými silami přispěli ke změně a pomohli planetě. A to třeba i tím, že se zúčastní v době od 28. května do 8. června běhu Run For The Oceans, který má za úkol pomoci zastavit znečišťování oceánů plastovým odpadem.

Za každý uběhnutý kilometr zaznamenaný prostřednictvím aplikace adidas Running organizace Parley společně s Adidasem odstraní z pláží, pobřeží a vzdálených ostrovů odpad v ekvivalentu hmotnosti 10 plastových lahví, a to až do celkového objemu 227 000 kg. Každý uběhnutý kilometr se tedy počítá.

Reklama

Související články

Plogging aneb Když běžci uklízejí ulice

„Většinou posbírám jednu igelitku povalujících se odpadků a končím, jinak bych nedělala nic jiného. Chci si užít i přírodu, nejen zvedat petky ze země,“ říká...

Výběr článků

Načítám