Hlavní obsah

Věčný student preferuje i v téměř 99 letech schody před výtahem

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Říká se, že čím je člověk starší, tím hůř se učí nové věci. Toto tvrzení ovšem popírají studenti pražského Centra celoživotního vzdělávání, většina z nich už totiž dávno oslavila devadesátku. Například pan Jaromír Lisý oslaví v příštím týdnu 99 let, aktivně se věnuje studiu hudby, cestuje a udržuje se v kondici.

Studovat se dá v každém věku. Pan Lisý se věnuje studiu hudby v 99 letechVideo: Novinky

 
Článek

Pan Lisý je doslova prototypem úspěšného stárnutí. My se s ním setkali v pražském centru Domovina, kde společně s dalšími staršími studenty slavili svá životní jubilea.

Kromě samotného studia nás velmi zajímalo, jaký je jejich recept na dožití se vysokého věku v tak skvělé mentální i fyzické kondici.

„Všichni lékaři i ostatní se mě neustále ptají, jak to dělám, a já vždycky říkám, že volím takzvaný nepohodlný život,“ svěřil svůj recept na dlouhověkost bez zdravotních obtíží pan Lisý a vysvětluje pojem nepohodlného života:

„Když si mám zvolit, jestli pojedu výtahem, nebo půjdu pěšky, vždycky jdu pěšky.“

Foto: Novinky

Pan Lisý oslaví devětadevadesáté narozeniny.

Recept na věčné mládí je podle něj sport, hlavně chození, a to za každého počasí. Ve svém úctyhodném věku s úsměvem tvrdí, že nemá čas se ani nudit, prý pořád bojuje s nedostatkem času.

Celý život aktivně také cestoval, ještě v loňském roce navštívil Irán, o kterém nedávno i přednášel v Komunitním centru na Praze 5.

Dana Steinová: Nelíbí se mi, že od seniorů společnost očekává jen dobrovolnickou činnost

Styl

Ten nejlepší recept na dlouhověkost? Studium, jóga a smích

Za věčnou studentku lze považovat i sedmadevadesátiletou Helenu Pechlátovou, která pochází z Poděbrad. Přestože ji nějaké zdravotní obtíže trápí, je i tak stále velmi aktivní a na oslavu narozenin dorazila i přes zákaz lékařů.

„Syn mě vyzvedl a odvezl, pořád bydlím sama, nechci být v nemocnici, ať tam leží ti, co to potřebují,“ směje se paní Helena. Její recept na dlouhověkost je právě smích, zpěv a užívání si života. A samozřejmě sport.

Foto: Novinky

Paní Helena se věnuje józe. Je jí 97 let.

„Od pěti let jsem chodila do Sokola a dvacet let dělám jógu,“ říká.

Nejstarší blogerku do života vrátil počítač

Styl

Centrum celoživotního vzdělávání

Na své studenty jsou patřičně hrdí i organizátoři oslavy z Centra celoživotního vzdělávání.

„Máme dvanáct oborů. Studenti se mohou věnovat studiu hudby, historii umění, architektury nebo trénování paměti. Většinou jsou to obory, které byly jejich koníčky, na něž neměli čas v produktivním věku,“ řekla Novinkám Dana Steinová, zakladatelka první Univerzity třetího věku, Centra pro trénování paměti a řady dalších vzdělávacích a volnočasových programů.

„Někteří dnešní studenti přitom s námi studují již od roku 1987,” dodala Steinová.

Reklama

Související články

Kolik let je vyměřeno člověku

Metuzalém se dožil 969 let, píše se v bibli. Jestli to má být pravda, nebyl to člověk. Nám příroda vyměřila nejvýš 125 let, tvrdí genetik a gerontolog Jan Vijg...

Harmonické stáří ve dvou bývá iluze

Představa o dvou starých lidech, kteří spolu tráví veškerý svůj čas v harmonii, lásce a vzájemném porozumění, tedy bez hádek a dalších problémů, je sci-fi. Čím...

Výběr článků

Načítám