Hlavní obsah

Až přijdou těžké chvíle, buďte připraveni. Díky jednoduchým návykům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život každého člověka je jedinečný. Přesto je několik málo věcí, které mají všichni společné - vedle příjemných věcí a šťastných okamžiků se objeví i ty méně uspokojivé, stejně tak tragédie v mnoha podobách. Proto je dobré trénovat vlastní duševní odolnost, díky níž budou nepříjemné věci možná o něco lépe zvládnutelné.

Foto: Profimedia.cz

Emoční odolnost lze trénovat stejně jako posilovat svaly. V těžkých chvílích se bude rozhodně hodit.

Článek

Emočně odolnější jedinci vědí, že ve skutečnosti nelze kontrolovat, co se v životě stane. Ovšem mohou kontrolovat to, jak zareagují na dané situace. A právě díky tomu zvládnou větší nápor stresu a možná i snáze překonají nejednu nepřízeň osudu - i když ani tak to nebude vždy jednoduché.

Některé předpoklady k tomu zvládat těžké situace snáze mohou být zděděny, další jiné se dají pomalu trénovat, stejně jako se posilují třeba svaly. Výhodou je, že duševní odolnost lze posílit díky mnoha malým krokům, které lze praktikovat každý den.

1. Zkoušejte věci, které vám nejsou příjemné

Dělat ne zrovna dvakrát příjemné věci nebo ty, kterých se podvědomě bojíte, není zrovna dvakrát lákavá představa, ovšem právě to byste měli dělat, abyste byli odolnější. „Hra na jistotu, tedy dělat jen to, co znáte a v čem jste dobří, vás uzavírá ve vlastním životě. Nebojte se riskovat a zkuste každý den trochu vystoupit ze své komfortní zóny,“ nabádá koučka Lisa Petsinisová, která lidem radí s transformací života i kariéry.

Procházky v tichu a jejich vliv na zdraví

Zdraví

Neznamená to, že musíte dělat něco naprosto šíleného, ale zkoušejte stále něco nového. Může jít o sport, dobrovolničení, poznávání nových koníčků či cokoli dalšího, co vám rozšíří obzory a kde budete „trochu riskovat prvotní selhání“.

2. Hýbejte se

Jakmile začnou vaši hlavu zaplňovat různé emoce, obzvlášť pak ty negativní, je vhodné tuto „energii“ zužitkovat nějakým pozitivním způsobem. Začněte se hýbat - vsaďte na tanec, rychlou chůzi nebo třeba skákání. Právě to je skvělý způsob, jak ulevit hlavě a navíc prospět i tělu.

3. Nebojte se mluvit sami se sebou

Je naprosto normální, a někdy dokonce i žádoucí zapojit se do samomluvy - zvlášť pokud jde o soucit, tvrdí Petsinisová.

Sledujte vlastní myšlenky, nebojte se připomenout si, že někdy existují i alternativní fakta a cesty. Podporujte sami sebe ve svých rozhodnutích.

Mluvíte často sami se sebou? Proč je to podle odborníků prospěšné

Zdraví

4. Užívejte si čas o samotě

„Duševně silným lidem ticho vyhovuje, užívají si svou vlastní společnost,“ uvádí odbornice. Po pandemii, kdy byla samota pro mnohé jediným společníkem, to možná nebudete chtít praktikovat tak často, ale nevzdávejte se své vlastní společnosti. A stačí klidně i pár minut denně.

5. Praktikujte mindfulness

Termín mindfulness by se dal do češtiny přeložit nejlépe asi jako všímavost. A to opravdu sedí - protože v takovou chvíli si opravdu všímáte a prociťujete právě to, co je teď a tady. Zkuste se alespoň na chvíli soustředit sami na sebe, na svůj vlastní dech. Díky tomu podpoříte své psychické zdraví, jak uvádějí různé studie.

6. Procvičujte vděčnost

Pokud se naučíte pravidelně děkovat za vše, co v životě máte - i za ty nejmenší věci -, budete si jich i více vážit.

„Řada mých klientů si píše deník, aby vyjádřili svou vděčnost. Nemusí jít ale o žádné seznamy, stačí pár věcí. Stejně tak prospěšné je jen popřemýšlet klidně o jediné věci, která se vám v daný den stala,“ nabádá Petsinisová.

7. Nahlas se smějte

Smích může změnit aktivitu dopaminu a serotoninu a může také zlepšit subjektivní pocit pohody. Zkuste si místo zpráv pustit komedie, přečtěte si nějaký vtip nebo udělejte něco bláznivého - a hlavně se u toho nezapomeňte smát, je to plus pro vaše zdraví, uvádí server Medical News Today.

Smích opravdu léčí, hlavně srdce, tvrdí nová studie

Zdraví

8. Přijměte své emoce

Život je mnohdy velký chaos - když se k tomu přidají ještě nesnadné lidské emoce, je to opravdu tvrdý oříšek na zvládnutí. Jenže být silný neznamená, že budete své pocity a emoce ignorovat - obzvlášť v těžkých chvílích je potřeba je prožívat. Buďte upřímní sami k sobě a přiznejte si, jak se cítíte.

„Pro co nejlepší zvládnutí zkuste své pocity co nejlépe pojmenovat. Jste frustrovaní, zklamaní, máte obavy? Už to samo o sobě pomůže lépe zvládnout problém, který se před vámi objeví,“ radí odbornice.

9. Ujasněte si hranice

Když jste zavaleni množstvím problémů nebo čehokoli, co se zdá v danou chvíli nepřekonatelné, může vám ujasnění vlastních hranic výrazně pomoci. Udělejte krok zpět a zhodnoťte, co můžete zvládnout - a na vše ostatní, i kdyby to měly být malé věci v podobě grilování o víkendu, kdy chcete raději odpočívat, se naučte říkat ne.

10. Nebojte se požádat o pomoc

Duševně odolní lidé vědí, že na všechno sami nestačí. Jejich síla pochází z vědomí, že vedle sebe mají někoho, o koho se lze opřít. A že někdy je zapotřebí i odbornější pomoc, když není zbytí.

Zkuste na to myslet. A hlavně si pamatujte, že požádat o pomoc není známkou slabosti. Ať už zavoláte kamarádovi, paní na hlídání nebo se třeba přihlásíte do podpůrné skupiny, pokud prožíváte opravdu těžké období, nikdy to nebude nic špatného.

CES 2024: Chytré zrcadlo se stane koučem vašeho duševního zdraví. Díky AI

Hardware

Užívejte si život takový, jaký je. Nesnažte se být perfektní

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny, Osobní trenéři fitness

Reklama

Výběr článků

Načítám