Hlavní obsah

Antibiotika na ekzém brzdí Alzheimera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Antibiotikum, které je určeno proti ekzémům, podle testu pravděpodobně zpomaluje Alzheimerovu nemoc. Dospěl k tomu vědec Craig Ritchie z University College London. Pokusu se podrobilo 36 osob, které trpí degenerativní chorobou mozku, a jeho závěry zveřejnil časopis Archives of Neurology ve svém prosincovém vydání.

Foto: Petr Hejna
Článek

Ritchie tvrdí, že Alzheimerovu chorobu dost významně brzdí látka clioquinol. Pacientům, kterým ji podával, ubývaly duševní schopnosti mnohem pomaleji než těm, kteří toto antibiotikum nedostávali.

Všem nemocným nejprve otestoval paměť, vyjadřovací a orientační schopnosti a logické myšlení. Polovině z nich posléze lék podával, polovině nikoli. Ukázalo se, že clioquinol nemoc sklutečně zpomaluje.

Látku už dříve se zdarem vyzkoušeli američtí vědci při pokusech na myších. "Výsledky zkoumání jsou pro medicínu velmi povzbudivé," prohlásil Ritchie.

Výsledky je nutné potvrdit

Alzheimerovu nemoc způsobuje usazování bílkovin v mozku. Při tomto procesu působí železo, měď a zinek. Během pokusů na myších se zjistilo, že clioquinol na sebe tyto kovy váže, a tak brání bílkovinám, aby se usazovaly.

Suzanne Sorensenová z britské Společnosti pro Alzheimerovu nemoc výsledky nejnovějších studií přivítala. Upozornila však, že bude třeba je potvrdit na větším počtu pacientů

Reklama

Související články

Vzděláním proti Alzheimerově chorobě

Vědecké výzkumy prokázaly, že inteligentnější a více vzdělaní lidé používají jejich mozek odlišně, což by mělo vysvětlit proč aktivní mysl chrání před...

Marihuanový lék pomáhá lidem s Alzheimerem

Nový lék, jehož základem je marihuana, začali podávat američtí vědci pacientům s Alzheimerovou nemocí, kterou obvykle provází ztráta schopnosti rozpoznat,...

Výběr článků

Načítám