Hlavní obsah

Marihuanový lék pomáhá lidem s Alzheimerem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nový lék, jehož základem je marihuana, začali podávat američtí vědci pacientům s Alzheimerovou nemocí, kterou obvykle provází ztráta schopnosti rozpoznat, kdy má člověk hlad. Dronabidol má u nemocných vyvolat "hulihlad" a zabránit tak radikálnímu úbytku váhy.

Foto: Andrea Hudcová

Vítězové kategorie nejlepší kolektiv II. stupně - 7.třída

Článek

Vědecká studie se nezaměřila na kouření marihuany, nýbrž na její podávání v syntetické podobě. Lék dronabidol je náhražkou delta-9 THC, jenž je přítomen v marihuaně. Vyvolá u pacienta hlad, jak se tomu obvykle stává po kouření marihuany.

V USA je tento lék již používán k léčbě anorektiček nemocných AIDS/HIV a na léčbu zvracení vyvolaného chemoterapií. V Británii je testován jako lék proti bolesti pro pacienty po operaci.

Test s americkými seniory

Američtí vědci testovali dronabidol na 48 pacientech s průměrným věkem 77 let, kteří měli problémy s anorexií a permanentní neklidností. Dostávali denní dávku 5 miligramů dronabidolu, jež byla postupně zvýšena na 10 mg denně. Byla jim taktéž podávána antipsychotika odstraňující halucinace a mající uklidňující efekt, stejně jako nejméně čtyři další léky pro kontrolu chování. Po měsíci podávání dronabidolu bylo u všech pacientů zjištěno přibytí na váze a u dvou třetin zmírnění jejich pocitů neklidu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám