Hlavní obsah

Vzděláním proti Alzheimerově chorobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Vědecké výzkumy prokázaly, že inteligentnější a více vzdělaní lidé používají jejich mozek odlišně, což by mělo vysvětlit proč aktivní mysl chrání před Alzheimerovou chorobou. Vědecké studie ukázaly, že lidé, kteří udržují svou mysl aktivní, mají menší riziko Alzheimerovy choroby, která je nejčastější příčinou demence.

Foto: Josef Zajíc

Empírový zámek Fryštát, ve výřezu mapa prostoru. 14.10.2012

Článek

Vědci věří, že někteří lidé mají tzv. kognitivní rezervy, které jim umožňují se bránit proti Alzheimerově chorobě a proti dalsím mozkovým chorobám. Americký profesor neuropsychologie, Yaakov Stern, po řadě experimentů došel k názoru, že není podstatná velikost mozku, ale způsob jakým je jak je používán. Stern testoval 19 lidí s podprůměrným až nadprůměrným IQ. Po jeho experimentu se prokázalo, že lidé s vyšším IQ prokazují větší mozkovou aktivitu v předním laloku.

Výzkumy pokračují

Dalším krokem by podle Sterna mělo být srovnání mladých lidí se starými a dále zdravé lidi s pacienty s Alzheimerovou chorobou. Vědcovy studie již prokázaly, že mladí a staří lidé používají mozek odlišně. Sternův tým také prokázal, že vzdělání zabraňuje Alzheimerově chorobě.

Alzheimerova choroba je nejčastějším onemocnění mozku, jehož výskyt roste s věkem. Podle odhadů trpí v současné době touto chorobou 17-25 miliónů lidí, nejčastěji ženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám