Hlavní obsah

Teplo probouzí stromy, alergici začínají trpět

Právo, Václav Pergl

Zima je v těchto dnech nezvykle mírná, teploty v některých dnech atakují 15 i více stupňů. A to znamená, že rozkvétají zejména olše a lísky. Jejich pyl se dostává do ovzduší a trápí alergiky. S oteplením nad pět stupňů totiž začíná pylová sezona časných dřevin.

Ilustrační foto.

Článek

„Za posledních dvacet let alergiků třikrát přibylo,“ říká známý alergolog Vít Petrů ze společnosti Synlab. Sám se alergikům věnuje celý život a má s nimi tedy bohaté zkušenosti. „Vždycky to začíná stejně: pálením očí, smrkáním, kýcháním, ucpaným nosem, alergickými záchvaty. Pyl se šíří vzduchem stejně jako prach a napadá dýchací cesty citlivých osob,“ tvrdí Petrů.

S oteplením nad pět stupňů začíná pylová sezona časných dřevin

Podle jeho slov alergici už přicházejí do ordinací, ale většinou sami poznají příznaky, a protože o své nemoci vědí, dokážou si nasadit přípravky, které doma mají. Jsou to antialergika buď ve formě tablet, nebo sprejů do nosu či kapek do očí. „Je výhodné, aby je alergici užívali preventivně ještě před rozvinutím pylové sezony. Zpravidla tak týden předtím, než očekávají, že je nemoc zasáhne,“ uvedl Vít Petrů s tím, že dřív přibývalo alergiků hlavně z řad školních dětí, ale dnes už je to u dětí ve věku tří až čtyř let.

Také praktická dětská lékařka Hana Cabrnochová z Prahy Právu potvrdila, že alergici už začínají do ordinace chodit.

„Počet dětských alergiků stoupá. Nápor očekáváme s příchodem ještě teplejšího počasí. Vlivem oteplování se sezona alergiků nesmírně prodloužila, a to od časného jara, vlastně zimních měsíců, až do pozdního podzimu,“ podotkla praktická dětská lékařka Hana Cabrnochová.

Genetická zátěž

Podle jejích slov, pokud je v rodině genetická zátěž, tedy když jeden nebo oba rodiče jsou alergiky, pak u jejich potomků je až padesátiprocentní riziko, že nemoc budou mít také.

Vždycky to začíná stejně: pálením očí, smrkáním, kýcháním, ucpaným nosem
Vít Petrů, alergolog

„Generace si alergii předávají a riziko roste. Mezi alergická onemocnění se neřadí jenom pylová alergie, ale i atopický ekzém, potravinová alergie atd.,“ řekla Cabrnochová.

Alergie se může rozšířit i na další alergeny, a dokonce může přecházet i na jiné orgány těla, například z nosu na plíce. Proto je lepší se pylům vyhýbat.

Pylový kalendář

Alergici většinou znají pylový kalendář, podle kterého zjistí, co právě v přírodě nejvíc kvete.

Chraňte děti před smogem. Jeho vliv nepoznáte hned, ale je značný

Zdraví

Mnozí také mají v chytrém mobilu mobilní aplikaci, která je informuje o pylech a zároveň nabízí i adresář lékařů a alergologů s GPS navigací.

Projevy alergie může zmírnit i změna jídelníčku, například se doporučuje zvýšit konzumaci zeleniny a ovoce, hlavně citrusů a šípků, a dále ořechů nebo jarní cibulky, které dobře fungují jako antihistaminika.

Reklama

Výběr článků

Načítám