Hlavní obsah

Akné může nabourat psychiku

Novinky, zun

Snad každého potkalo v pubertě akné. A každý také ví, že to není nic příjemného. Může se jednat o malé pupínky, které se lehce překryjí, ale také o zánětlivé boláky, které už vyžadují léčbu. Kromě jizev na kůži může mít akné také vážné dopady na psychiku, a to bez ohledu na rozsah aknózních projevů. Nabourat sebedůvěru může přitom nejen u teenagera procházejícího hormonálními změnami, ale také u dospělého. V různé podobě a míře závažnosti se totiž akné vyskytuje až u 86 procent lidí.

Foto: Reuters

Akné dokáže potrápit bez ohledu na věk.

Článek

Akné rozhodně není triviálním problémem. Patří k nejčastějším kožním potížím. A je dobré vědět, že i pár zanícených pupínků či neštoviček může pošramotit sebedůvěru. U těžké formy akné může být podle některých odborníků negativní vliv na sebevědomí a sociální chování dokonce srovnatelný s psychickými důsledky tělesných onemocnění.

„Průběh akné bývá často zdlouhavý a tím pádem velmi náročný na psychiku. Těžší formy tohoto chronického onemocnění vedou nezřídka k vážným šrámům na duši. Ale i v případech lehčí formy akné může třeba jen několik zanícených pupínků vyvolat emoční stres, který akné dále zhorší,“ přibližuje kožní lékařka Jarmila Rulcová.

Co to je akné

Akné patří mezi neinfekční chronická zánětlivá onemocnění mazových žláz a chlupových vývodů. „Vedle některých léků, slunečního záření, pocení, kouření či vymačkávání zanícených pupínků a neštoviček mají na zhoršování aknózních projevů vliv také stavy úzkosti, stres nebo frustrace. Například kvůli zkoušce ve škole, při problémech v zaměstnání či v partnerském vztahu,“ konstatuje specialistka.

Následné zhoršení může psychickou nepohodu ještě dále prohlubovat. Podle některých studií může vést těžká forma akné až ke snížené sebeúctě, sociální fobii či dokonce psychóze nebo depresi, která může vyústit až v sebevražedné myšlenky. Nástup vážnějších psychických potíží může přitom vypadat zdánlivě nevinně: přestanete chodit na akce s přáteli a v kritických dnech se začnete omlouvat ve škole nebo si vezmete dovolenou v práci.

Odborníci rozlišují závažnost akné podle množství uhříků, pupínků a neštoviček. Lehká forma akné se projevuje černými tečkami zvanými komedony, případně jen několika zarudlými či zanícenými pupínky nebo neštovičkami na obličeji, asi tak do počtu deseti na té horší polovině tváře. Patříte-li do této kategorie, zaměřte se na čištění pleti a používání přípravků, které potlačují další rozvoj akné.

„V tomto stavu je vhodné docházet pravidelně na odborné čištění pleti a doma používat dermokosmetické prostředky, které pomáhají komedony uvolňovat, a kombinovat je s protizánětlivými přípravky,“ uvádí kožní lékařka.

Vymačkávání se nemusí vyplatit

Rozhodně však specialistka varuje před vymačkáváním hnisavých zátek s tím, že hrozí jak nebezpečí vážného zánětu, tak rozšíření akné na zdravou pokožku. „Na zanícené pupínky a neštovičky je možné aplikovat hydrokoloidní náplast na akné, která má kromě výborného krycího efektu i léčebný moment. Dochází k uvolnění hnisavého obsahu neštoviček a k jeho vstřebání do náplasti. Použitím náplasti zároveň zajistíte i účinnou ochranu postiženého místa před bakteriální infekcí,“ doporučuje Rulcová.

„Hydrokoloidní náplast na akné je třeba aplikovat na pupínky a neštovičky až do úplného odhojení zánětlivého projevu. Když náplast po absorpci hnisu zbělá, nebo ji máte déle než 12 hodin, vyměňte ji za novou,“ zdůrazňuje s tím, že „hojení zanícených pupínků a neštoviček pod hydrokoloidní náplastí je bez jizvy“.

Pro těžší a těžké formy akné je charakteristický vznik zánětlivých uzlů, cyst a rozsáhlejších tuhých infiltrátů. U takových případů je odborná pomoc lékaře nezbytná.

Reklama

Související témata:

Související články

Akné dokáže vyrýt hluboké šrámy na duši

S akné se setkal během svého dospívání téměř každý. Někoho období nevzhledných pupínků opustilo již po pubertě, jiný se s ním potýká celý život. Podle...

I mužská pleť vyžaduje speciální péči

Naše společnost se vyvíjí a muži se mění. Kosmetické salóny ani plastická chirurgie již nejsou výsadou žen, to samé lze říci i o domácí péči o tělo i pleť....

Výběr článků

Načítám