Hlavní obsah

I mužská pleť vyžaduje speciální péči

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše společnost se vyvíjí a muži se mění. Kosmetické salóny ani plastická chirurgie již nejsou výsadou žen, to samé lze říci i o domácí péči o tělo i pleť. I muži se totiž chtějí líbit a snaží se přizpůsobit prostředí, ve kterém se pohybují.

Podívejte se, jak by muži měli pečovat o svou pleťVideo: Novinky

 
Článek

Únava, stres a působení znečištěného ovzduší se nevyhýbá ani mužům. I oni mají citlivou pleť. Ostatně podle studie Ipsos Europe 2001 každý druhý muž mladší 35 let uvádí, že má právě citlivou pleť.

Pleť mužů je na rozdíl od té ženské mastnější, silnější a teplejší, jelikož je v ní více krevních vlásečnic. Každodenní holení některé z těchto vlastností ještě zvýrazňuje, protože při holení pleť přichází o povrchový kožní maz, což způsobuje podráždění, drobné záněty a v jisté míře i dehydrataci pleti. Mužská pleť je proto citlivější vůči agresivním vlivům vnějšího prostředí.

Odlišnosti mužské kůže
Je až o 20 % hutnější než ženská kůže, udržuje větší množství vody a její metabolismus vyžaduje větší energetický přísun.
Struktura dermis je bohatší na kolagenová vlákna. Mužská kůže je hutnější, a proto stárne odlišným způsobem a později.
Mazové žlázy jsou početnější a aktivnější. Produkují až 2x více mazu. Proto je mužská pleť přirozeně mastnější, lesklejší a má větší sklon k nedokonalostem.

Kůže mužů je vybavena řadou hormonálních receptorů, zvláště pak pohlavními hormony steroidového typu. Její specifika z velké části vyplývají z vlivu mužských hormonů, zvláště pak testosteronu. Ten ovlivňuje mnoho fyzických a psychických parametrů, které odlišují muže od žen, jako např. výška, váha, svalstvo, nebo také chování... Zároveň také ovlivňuje, jakým způsobem u mužů dochází ke vzniku vrásek, váčků pod očima, ochabování rysů v obličeji, ke vzniku rozšířených pórů a pigmentových skvrn.  Právě proto by měli muži používat kosmetické přípravky určené přímo pro ně.

Čištění pleti

Ani muži by neměli zapomínat na čištění pleti. Je to ten nejdůležitější první a podle odborníků i zásadní krok. "Muži mají na obličeji rozšířené póry a velmi aktivní mazové žlázy a právě čištění zbaví pleť přebytečného mazu, vyčistí póry, což spolehlivě zamezí tvorbě pupínků a dalších nedokonalostí pleti," radí kosmetička Hanka Vaváčková z Buďtekrásnější.cz.

Pro hloubkové vyčištění pleti se pak doporučuje používat minimálně jednou týdně tzv. peeling. Čistící emulze, jež obsahují jemné mikročástic, dokážou vyhladit pleť a odstranit z ní odumřelé kožní buňky. "Muži jistě u používání peelingu ocení i to, že zabraňuje zarůstání vousů," dodává Vaváčková.

Hydratace a výživa pleti

Kromě přípravků na holení a po holení by muži měli dbát i na výživu a hydrataci pleti. Na trhu je dnes již k dostání celá řada přípravků, které udrží mužskou pleť ve skvělém stavu a navíc si poradí s vráskami a ochrannou proti UV záření. "Muži by se neměli bránit ani speciálním přípravkům na oči, které dokážou zabránit tvorbě vrásek v okolí očí a zároveň si poradí s kruhy a otoky pod očima," radí kosmetička.

Několik rad pro snadné holení
Před holením používejte přípravek na čištění pleti nebo peeling, to vousy nadzvedne a bude snadnější je oholit.
Před holením si dejte horkou sprchu - teplá voda rozšiřuje póry.
Nikdy se neholte bez pěny nebo krému na holení.
Holte se v dlouhých pohybech směrem dolů, po směru růstu chloupků.
Používejte ostrou žiletku, po 4–5 použitích žiletku vyměňte.
Po holení naneste uklidňující krém nebo balzám po holení (který neobsahuje alkohol a mentol).

Nebojte se svěřit odborníkům

Odborná péče kosmetických salónů svědčí ženám i mužům. Jejich výhoda spočívá nejen ve specifické péči, ale i v možnosti využití dalších metod k oživení a relaxaci pokožky. "Ideální je, když muži o sebe nechají pečovat odborníky jednou za 4-6 týdnů," doporučuje Marie Michálková, majitelka salónu Payot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám