Hlavní obsah

Za jakých podmínek může fungovat vztah mezi introvertem a extrovertem

Zatímco jeden z partnerů prahne po neutuchajícím společenském životě, druhý touží po klidu domova a večeru stráveném ve dvou. I když by se mohlo zdát, že vztah mezi introvertem a extrovertem nemůže fungovat, opak je pravdou. Podstatné je pouze to, abyste si s partnerem vzájemně naslouchali a dokázali ve vztahu najít rovnováhu. Jak na to?

Foto: Profimedia.cz

Konflikty jsou nedílnou součástí každého vztahu.

Článek

Pokud žijete ve vztahu s introvertem

O introvertech se říká, že jsou bázliví, stydliví a mají asociální sklony. Ve skutečnosti je ale každý introvert jiný a rozhodně není dobré všechny „házet“ do jednoho pytle. Největší rozdíl mezi introvertem a extrovertem spatřujeme v tom, z čeho získávají energii.

„Introverti obvykle nejsou rádi středem pozornosti, potřebují značné množství času trávit o samotě a po velké společenské akci se mohou cítit vyčerpaně,“ vysvětluje profesionální poradkyně Madeleine DiLeonardová.

S jejím názorem souhlasí také manželská a rodinná terapeutka Joanna Filidorová: „Nutně to ale neznamená, že je daný člověk asociální. Introvert pouze potřebuje trávit více času o samotě, aby načerpal ztracenou energii.“

Pokud žijete ve vztahu s introvertem, zkuste lépe plánovat společenské akce. Například místo dvou víkendových večírků společně vyrazte pouze na jeden a následující den si dopřejte rande ve dvou.

Destruktivní styly chování, kvůli kterým vztah nefunguje

Vztahy a sex

Zároveň je dobré vědět, že budování důvěry je u introvertů běh na dlouhou trať. Zatímco vy jste s každým ihned kamarádka, introvertovi trvá mnohem déle, než k sobě dotyčného člověka pustí a stanou se z nich přátelé.

Nevyvíjejte v tomto ohledu na svého introverta tlak a dopřejte mu dostatek prostoru, aby se s vašimi známými skutečně spřátelil.

Pokud žijete ve vztahu s extrovertem

„Extroverti se cítí skvěle, když komunikují s ostatními lidmi, mají rádi skupinové prostředí a oceňují přímé vyjadřování pocitů,“ říká DiLeonardová pro Who What Wear.

Problém soužití s extrovertem může nastat ve chvíli, kdy začnete plánovat program na nadcházející dny. „Extrovert má jasnou představu o trávení času s partnerkou. Nejenže ke společné večeři přizve ještě dalších šest kamarádů, ale také by nejraději vyrazil do hlučného baru, kde by s ostatními klábosil do tří do rána,“ popisuje extroverty manželská a rodinná terapeutka Laura Hecková.

Pokud jste ve vztahu s extrovertem, dejte mu prostor, aby mluvil o věcech, které ho tíží. Stejně tak ho můžete podpořit v tom, aby některé dny trávil v obklopení přátel bez vaší přítomnosti.

Jak zvládat konflikty

Konflikty jsou nedílnou součástí každého vztahu, a tak se nevyhnou ani introvertům a extrovertům. Pokud žijete ve vztahu, kdy jeden z vás je extrovert a druhý introvert, pak je dobré vědět, jak při řešení konfliktů postupovat.

„U introvertů je vcelku typické, že nechtějí konflikt řešit hned. Potřebují čas pro sebe, aby dokázali problém zpracovat. Naopak extroverti mají tendenci řešit problémy ihned,“ míní DiLeonardová.

Jakmile mezi vámi a partnerem dojde ke konfliktu, odborníci doporučují, abyste si naordinovali třicetiminutovou přestávku. Introvertovi poskytne dostatek času na utřídění myšlenek, extrovert zase dokáže vychladnout a ovládnout své emoce.

Nesnažte se druhého změnit

Možná si přejete, aby byl váš partner více společenský, možná naopak toužíte po méně extrovertním muži. Ať tak či onak, pamatujte si, že cílem vztahu není druhého změnit k obrazu svému.

„Naopak důležité je, abyste se oba naučili porozumět svým potřebám a vzájemně se podporovali. Navíc být ve vztahu s někým, kdo je jiný než vy, je velmi obohacující,“ doplňuje DiLeonardová.

A v neposlední řadě se zaměřte také na aktivity, kterým se s partnerem budete ve volném čase věnovat. „Zkuste najít aktivitu, která vás oba bude dobíjet energií,“ doporučuje Laura Hecková.

Fráze, které byste ve vztahu neměli za žádných okolností vyslovit

Vztahy a sex

Příliš nezávislosti ve vztahu škodí

Vztahy a sex

Mohlo by se vám hodit na Firmy.cz: Koučink, Manželské poradny, Psychologické poradny, Mediátoři

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám