Hlavní obsah

Destruktivní styly chování, kvůli kterým vztah nefunguje

Milostné vztahy jsou nedílnou součástí našich životů. Nehledě na to, jak moc se jim oddáváme, vyhledáváme je a snažíme se, aby fungovaly, nikdy nebudou zcela perfektní. Někdy jsou na vině okolnosti, jež neovlivníme, často je pak sabotujeme i vlastním chováním.

Foto: Profimedia.cz

Nenasloucháte, dostatečně nekomunikujete. To jsou jen některé z věcí, kterými si sabotujete vlastní vztah. Ilustrační foto

Článek

„Ve svých vztazích mnohdy nastavujeme určitá očekávání, i když si toho nemusíme být někdy vědomi. Tato očekávání se pak projevují v našem chování. Když nejsou splněna, cítíme se frustrovaní či zklamaní a máme pocit, že vztah nefunguje,“ uvádí pro server Daily Mail psycholožka Lalitaa Suglaniová.

„Snadno pak můžeme nabýt i pocitu, že nic jako pravá láska neexistuje. To pak snadno svádí k tomu se vzdát a za vztah nebojovat – nekomunikovat o tom, co skutečně chceme. Je tak důležité si uvědomit, že nikdo neumí číst myšlenky. Navíc každý jednotlivec je vychováván v jiném prostředí a za odlišných podmínek. Očekávat tak, že všichni lidé budou stejní, a chtít stejné věci je bláhové,“ popisuje.

Jak dodává, řada z nás si opravdu neuvědomuje, že naše chování ve vztahu je „založeno na našich standardech, ideálech, našich vlastních podmínkách, které se odvíjejí od toho, co jsme my sami prožili“. „Důležité v celém tomto vzorci pochopení je slovo naše – ne někoho jiného – naše,“ dodává Suglaniová.

Co chci od vztahu aneb Když se očekávání vymknou kontrole

Vztahy a sex

„Pokud chceme, aby dotyčný respektoval naše standardy, musíme respektovat i my ty jeho. A k tomu je zásadním prostředkem komunikace,“ doplňuje.

Jak uvádí nejen na svých sociálních sítích, existuje šest specifických typů chování, které mohou vztahy výrazně sabotovat a ničit.

Styly chování, které ničí vztahy

  1. Nikdy se neomlouváte, nenesete zodpovědnost za vlastní činy.
  2. Nerespektujete hranice druhého člověka.
  3. Nutíte protějšek, aby se změnil – byl více jako vy.
  4. Nejste ohleduplní vůči emocionálním spouštěčům protějšku.
  5. Nejste upřímní ohledně vlastních potřeb.
  6. Porovnáváte vlastní vztah s ostatními.

„Je ale třeba upozornit, že podobné styly chování nejsou viditelné výhradně jen v romantických vztazích. Vídáme je i ve vztazích přátelských, rodinných i v práci. Aby nám neničily život, je potřeba se naučit naslouchat ostatním, stejně jako jim sdělit, co od nich očekáváme. Pokud dokážeme s druhými navázat bezkonfliktní spojení, přinese nám to do života pocit bezpečí a jistoty,“ uzavírá odbornice.

Jak zachránit vztah, který se pomalu rozpadá

Vztahy a sex

Jak si poradit s energetickými upíry na pracovišti

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny, Koučink

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám