Hlavní obsah

Věci, které se ve vztahu mění po zhruba ročním soužití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas je věc tak trochu záludná. Zatímco někdy uhání jako zběsilý, jindy se dle našeho dojmu příliš „táhne“. Jak významnou časovou etapou je pak ve vztahu jeden rok? Jde-li o ten úplně první společný, jedná se o dobu, během které se mění různé věci. Co přesně?

Foto: Profimedia.cz

Co se ve vztahu mění zhruba po roce vztahu? Ilustrační foto

Článek

Úroveň pohodlí

Když spolu začínáte randit, každá maličkost se řeší a je důležitá. Prostě jsou věci, které jeden před druhým nebudete nikdy dělat – od česání vlasů po čištění zubů atd.

O rok později už tytéž maličkosti málokdy vadí a vykonávají se bez ohledu na to, zda jste zrovna v koupelně sami, nebo ne. Stejně tak se „tolik neřeší“, že doma při sledování televize nebudete zrovna oblečeni „elegantně“, ale zvolíte klidně obyčejné tričko.

Podle průzkumu páry, které jsou spolu rok, rovněž mnohem méně řeší říhání, větry nebo mluvení ze spaní před protějškem, uvádí pro server Yourtango Sidhharrth S. Kumaar, registrovaný lékárník, nadšený astronumerolog a vztahový poradce s více než desetiletou praxí.

Sedm věcí, které by o sobě měli partneři vědět, pokud chtějí mít zdravý vztah

Zdraví

Osobnější dárky

Po roce vztahu se podle Kumaara rovněž mění povaha dárků, které si partneři dávají. Květiny či bonboniéry ve tvaru srdce jsou sice stále milá gesta, ale už nepředstavují hlavní dárky. Ty už bývají cennější a také promyšlenější.

Zájem o věci, které druhého těší

Být zamilovaný a šťastný s sebou přináší pocit a snahu konat tak, aby i protějšek byl šťastný. Po roce vztahu tak nejspíš budete věnovat pozornost věcem, které jsou pro toho druhého opravdu důležité, i když vám samotným třeba nic moc neříkají.

Úroveň porozumění

Oslava prvního výročí je skvělá věc. Po této době už kromě jiného víte, proč se protějšek chová, tak jak se chová, rozumíte jeden druhému a konáte podle toho, aniž byste si museli něco říkat.

Leden jako nejkritičtější období pro rozchody

Vztahy a sex

Žádné další obavy z plánování rande

Jako nový pár jste jistě oba řešili, aby věci byly pokud možno dokonalé. To samozřejmě obnášelo i plány na perfektní rande, večeře atd. Tyto věci se ale postupem času stávaly jednoduššími, úzkosti z možného selhání nebo špatného místa výběru se vytrácely. Díky znalostem vkusu a oblíbených míst toho druhého je vše mnohem jednodušší.

Dlouhodobé cíle se stávají reálnými

Začátek vztahu a jeho stav při prvním výročí se velmi liší. Pokud spolu vydržíte rok, tak věříte, že možnost, že spolu vydržíte i ten další a pak ten další, je mnohem reálnější. Navíc spřádáte společné plány, které se rovněž postupně realizují. To, co se na počátku mohlo zdát nereálné, má nyní mnohem konkrétnější obrysy.

Neumíte si představit život jeden bez druhého

„Jakkoli na počátku vztahu všichni chceme, aby vydržel, uvědomujeme si, že to tak být nemusí. A možná podvědomě tak trochu řešíme, že kdyby se to nepovedlo, dokážeme si představit vztah s někým jiným. Po roce soužití se to ale výrazně mění a my máme pocit, že bez toho druhého nemůžeme být. Pokud to tak máte, je to skvělý odrazový můstek k dalším společným rokům. Společně strávený rok je tak významným milníkem, který si zaslouží oslavu,“ uzavírá Kumaar.

Tři otázky, které jsou zásadní pro váš partnerský vztah

Vztahy a sex

Časté důvody, proč vztahy selhávají

Vztahy a sex

Mohlo by se hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny, Manželské poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám