Hlavní obsah

Tři otázky, které jsou zásadní pro váš partnerský vztah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku vztahu si nasadíme růžové brýle a rázem vidíme partnera v tom nejlepším možném světle. Bohužel jednoho dne brýle odložíme a zjistíme, že možná žijeme vedle člověka, kterého příliš dobře neznáme. Této nepříjemné situaci ale můžeme předejít tím, že si s partnerem na začátku vztahu zodpovíme tři důležité otázky.

Foto: Profimedia.cz

Otevřená komunikace je důležitá hned na začátku vztahu.

Článek

Ať už s mužem randíte pár týdnů nebo měsíců, pravděpodobně jsou vaše konverzace plné láskyplných slov a zamilovaného štěbetání. Přesto zkuste s partnerem zabrousit i do náročnějších témat, o kterých není jednoduché mluvit, a navzájem si položte tyto tři otázky.

1. Jak definujeme monogamii?

V dnešním světě už dávno neplatí, že si všichni pod pojmem monogamie představíme vztah a sex pouze s jednou osobou. „Řekněme například, že jeden z partnerů předpokládá, že monogamie znamená, že by člověk nikdy neměl flirtovat s ostatními, ale druhý si myslí, že na flirtování není nic špatného,“ vysvětluje jeden z možných modelů vztahová a sexuální terapeutka Rachel Zarová.

I proto je důležité, abyste si na začátku vztahu otevřeně popovídali o tom, co pro vás monogamie skutečně znamená. Téma můžete rozvinout a probrat také otázku emocionální nevěry.

Jak během krátké chvíle zničit mužův zájem

Vztahy a sex

„Nemusí jít o snadný rozhovor, obzvláště pokud s partnerem máte odlišný názor, přesto platí, že čím dříve k rozhovoru dojde, tím lépe pro váš vztah,“ dodává terapeutka pro Prevention.

2. Kdo bude znát podrobnosti o našem vztahu?

Každý člověk přistupuje k intimním záležitostem po svém. Zatímco ženám obvykle nevadí sdílet intimní záležitosti s kamarádkami nebo například se sestrou, pánové jsou v tomto ohledu mnohem skoupější na slovo. I proto je dobré vědět, zda partnerovi nevadí, když určitou část vašeho soukromí poodhalíte blízkým a přátelům.

„Zeptejte se jeden druhého a odpovězte na otázky: Na koho se obracíš, když se potýkáš s problémem ve vztahu? Komu nejvíce důvěřuješ ze svých přátel? Jsi ochoten sdílet podrobnosti o našem sexuálním životě? Nevadilo by ti v budoucnu chodit na párové terapie, pokud by to bylo potřeba?“ navrhuje možné otázky Rachel Zarová.

Věřte, že zodpovězením těchto otázek předejdete mnoha nepříjemnostem.

Naprostá upřímnost partnerskému vztahu škodí

Vztahy a sex

3. Jaká jsou naše sexuální a finanční očekávání?

Dvě citlivá témata, o kterých na začátku vztahu zarytě mlčíme. Paradoxně jsou to ale ta nejdůležitější témata, na kterých později může vztah ztroskotat. I když máte pocit, že si v sexu naprosto rozumíte, zkuste si s partnerem promluvit o tom, jak moc je pro vás milování důležité.

Vztahová a sexuální terapeutka Rachel Zarová doporučuje, abyste se partnera zeptala také na to, jak často preferuje sex a v jakých hodinách. Stejně tak není od věci, když zabrousíte do citlivějších vod a společně proberete, jaké jsou vaše sexuální fantazie a preference. Je partner spíše dominantní? Rád používá sexuální hračky? Nebo naopak by ho do sexshopu nikdo nedostal? Vnímejte odpovědi svého partnera a zjišťujte, zda jste na jedné vlně, nebo máte zcela odlišný pohled na sex.

A zapomenout byste neměla ani na finance. Ano, chápeme, že na začátku vztahu je předčasné řešit společný účet nebo investice. Přesto je pravděpodobné, že jednou přijde den, kdy budete muset hovořit o tom, z jakého účtu budete splácet hypotéku nebo platit poplatky za energie.

Jak peníze ovlivňují vztahy

Vztahy a sex

Chybu neuděláte ani tím, když se partnera zeptáte na jeho finanční návyky. Dokáže utratit celou výplatu za dva dny? Nebo naopak šetří a nerad utrácí za „zbytečnosti“?

„Je velmi vzácné, když se partneři ve všech otázkách shodnou. Odpovědi jsou ale důležité pro budoucnost vašeho vztahu a připraví vás na potencionální problémy,“ dodává terapeutka.

Reklama

Výběr článků

Načítám