Hlavní obsah

Leden jako nejkritičtější období pro rozchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový rok pro většinu lidí znamená také nový začátek. Spoustu věcí v životě ovlivňují především novoroční předsevzetí, daleko více lidí chodí do posiloven s touhou zhubnout, odpírají si sladkosti a v neposlední řadě dávají sbohem i svým partnerům. I to totiž patří mezi obvyklá předsevzetí.

Foto: Profimedia.cz

Leden patří z pohledu vztahů mezi nejrizikovější.

Článek

Období od prosince do března je, co se týče mezilidských vztahů, velice problematické. Je v něm totiž zaznamenáno nejvíce rozvodů i rozchodů mezi milostnými partnery. Úplně nejkritičtějším měsícem je přitom leden.

Podle odborníků je to dáno jednak stresem z Vánoc, pak také kvůli potřebě nového startu do nového roku.

Pět hlavních důvodů k rozchodu

  • stres a starosti ohledně Vánoc
  • potřeba začít nový rok s tzv. „čistým štítem” 
  • finanční problémy
  • depresivní počasí
  • rodinné problémy

Jak se v klidu rozejít s partnerem

Vztahy a sex

Bilancování na konci roku

Prosinec je spjat s bilancováním a s poměrně velkým vypětím spojeným nejen s oslavou Vánoc, ale i ukončením kalendářního roku.

Zkrátka a dobře bilancuje se ve vydatném stresovém zatížení a k únikové reakci vede celkem přímá cesta. Objeví-li se tedy v této době ve vztahu problémy nebo eskalují ty, které už tam nějakou dobu jsou, pak únik ze vztahu, tedy rozchod, nabízí celkem rychlou a zdánlivě jednoduchou možnost, jak stresu uniknout.

Leden je navíc obdobím přivádění změn do života, což nemusí být pro vztahy bezpečné.

Většina lidí od svých životních vztahů očekává citové uspokojení, ale i pocit bezpečí a jistoty. A právě bezpečí i jistota se více vážou na stereotyp než na změny. Takže ne všechny vztahy ustojí i případná plnění životních předsevzetí těch, kteří jsou ve vztazích účastni.

Vyhořelý vztah aneb Když žijete v něčem, co už dávno skončilo

Vztahy a sex

Důvody, kvůli kterým se lidé rozcházejí i po mnohaletém soužití

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám