Hlavní obsah

V Itálii testován přístroj na zjišťování rakoviny prostaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S úspěchem vyzkoušel personál nemocnice sv. Karla Borromejského v Miláně scanner pro diagnostikování rakoviny prostaty, který funguje na podobném principu jako detektor kovů a pacient se přitom nemusí svlékat. Oznámila to dnes agentura EFE.

Článek

Přístroj nazvaný Trimprob má tvar tyče a vysílá elektromagnetické vlny k postiženému orgánu. Ten následně vysílá řadu vibrací, které se liší podle stupně narušení nalezených buněk.

Podle výchylek vln obrazovka počítače, na nějž je přístroj napojen, načrtne čtyři typy různé diagnózy, které se pohybují od prostého zanícení přes benigní zbytnění a kalcifikaci až po nádor prostaty.

Přesnost stanovení diagnózy je u tohoto nového přístroje, kterému stačí k určení nemoci kolem dvou minut, 93 procenta v případech nádorů a 82 procenta v případě, že je test negativní.

Autorem prototypu Trimprobu, jenž je v současnosti testován v milánské nemocnici, je inženýr Carlbruno Vedruccio, který se inspiroval vojenskou technologií.

Od července loňského roku byl přístroj na zjišťování rakoviny vyzkoušen na 1022 pacientech, u 283 z nich byl diagnostikován nádor prostaty, u stovky zbytnění a u zbývajících některý druh malformace.

"Účinnost tohoto nového přístroje byla ověřena u pacientů, u nichž byla zjištěna diagnóza tradičním způsobem," vysvětlil doktor Carlo Bellorofonte, jenž je zároveň koordinátorem zkušebního projektu.

Nový "detektor" byl použit také při diagnostikování nádorů na prsu, žaludku a dvanáctníku. Předpokládá se, že by se s jeho pomocí mohla zjišťovat i rakovina plic.

Reklama

Související témata:

Související články

Jarní očista: méně tuků a více vitamínů

Přestože v těchto dnech mrzne jen to praští a na jaro si ještě počkáme, pokud jsme v závětří, sluníčko už přece jenom sílu má a za pár týdnů možná sundáme...

Pohodlí zabíjí srdce i mozek

Lidstvo zemře na lenost. Podle výzkumu Světové zdravotnické organizace nebývá v Evropě třetina každodenních jízd autem delších než tři kilometry. A polovina...

Robot operuje oči

Operace očí jsou mimořádně náročné na přesnost a jemnost práce chirurgovy ruky. Zdánlivě bezvýznamná indispozice může ovlivnit úspěšnost zákroku. Některé...

Výběr článků

Načítám