Hlavní obsah

Robot operuje oči

Novinky, Jan Novák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operace očí jsou mimořádně náročné na přesnost a jemnost práce chirurgovy ruky. Zdánlivě bezvýznamná indispozice může ovlivnit úspěšnost zákroku. Některé obzvlášť jemné výkony byly zatím z tohoto důvodu zcela neproveditelné.

Foto: Magistrát města Plzně - archiv, ilustrační obrázek

Rekonstrukce sportovního areálu ve Štruncových sadech si vyžádá až 357 milionů korun.

Článek

Ve špičkové oční mikrochirurgii se proto stále více uplatňují robotické manipulátory, které neznají únavu ani nervozitu a dokáží kontrolovat své pohyby s přesností na setiny milimetru. Další výhodou těchto systémů je, že je lze prostřednictvím telekomunikačních sítí ovládat na jakoukoliv vzdálenost; pacienta a chirurga mohou dělit tisíce kilometrů - lze tak ze špičkově vybavené kliniky provádět operace nejen ve venkovských lékařských zařízeních, ale třeba také v rozvojové zemi, na válečném bojišti, na lodi uprostřed oceánu nebo třeba na orbitální stanici.

V americkém USC Doheny Eye Institute vypracovali technologii RAMS (Robot-Assisted Microsurgery) určenou pro mimořádně přesné operace očí. Používá pracovních stanic vybavených dvěma mikromanipulátory a kontrolovaných speciálními kamerami. Zařízení již bylo vyzkoušeno na několika předních klinikách v USA s velmi dobrými výsledky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám