Hlavní obsah

Tajemství tantry podléhá stále více lidí

Právo, Petra Hátlová

Když se vysloví slovo tantra, většina lidí si vybaví spojení tantrická masáž. Příznivci tantry však říkají, že sexualita a milostné umění, které jsou základem tantrické masáže, jsou pouze částí učení, zbytek je životní filozofie.

Foto: Novinky

Do tantrické masáže patří i hlazení peříčky a kožešinkami.

Článek

Doteky, hlazení, nahota a práce se sexualitou. Tak si většinou všichni představují tantru. V mnoha směrech jde také o naprosto reálný obrázek. Zastánci tantry však říkají, že milostné umění je jen lákavý zlomek toho, co tantra člověku může nabídnout.

„Tantra je skutečně velmi spojená se sexualitou, je však chybou její náplň takto redukovat. Tantra je víc, je uměním meditace všedního dne, rozvíjí tělesné i smyslové vnímání a vede k otevřenému myšlení a k tomu, abychom aktivně hledali štěstí,“ vysvětluje Michaela Košťálová, lektorka studia Tantra masáže Praha.

Podle tantry vede cesta ke štěstí právě přes doteky, sexuální energii a přes hlubší spojení se sebou samým a s partnerem.

Masáž intimních partií

Tantrická masáž je označována jako intimní rituál, který má sloužit k výměně energie a sdílení pocitů a prožitků. Provádět ji mohou muži i ženy a nabízena je jak jednotlivcům, tak partnerským párům.

„Masáž prohlubuje sexuální prožívání a pomáhá objevovat nové roviny intimity. Pomáhá při potížích s otěhotněním, poruchami erekce, prohlubuje orgastické prožívání a také zbavuje napětí a stresu,“ popisuje lektorka. Podle lektorky je tantrická masáž obohacením intimního života. Vhodná je však jen pro partnery, kteří nemají problém se žárlivostí a jsou k sobě v rovině sexu otevření a upřímní.

Věková hranice je různá. Mladí hledají v tantře inspiraci, starší si ji dopřávají třeba jako životní zážitek
lektorka tantry Michaela Košťálová

Vyhnout by se jí měli lidé, kteří si nejsou ve svém vztahu jisti, oběti sexuálního násilí či zneužívání. „Pokud lidé o masáži uvažují, měli by se zajímat o kvalitu centra a to, zda dodržuje etický kodex,“ doporučuje Michaela Košťálová.

Stále více příznivců

Tantrických studií v současné době stále přibývá. Podle odborníků na tantru jde o přirozený odraz rostoucího zájmu o tento směr, který je patrný napříč všemi populacemi. Mezi návštěvníky tantrických studií jsou bohaté ženy časově zaneprázdněných podnikatelů, pro něž je tantrická masáž snadno dostupná a navíc jim nabízí i pocity spoluprožívání a spojení, které jim doma často scházejí.

„Další skupinou jsou i vyčerpaní lidé, kteří potřebují dodat energii. Pro většinu z nich je důležité, že během rituálů mohou vystoupit ze svých běžných rolí. Věková hranice je různá. Mladí hledají v tantře inspiraci, starší si ji dopřávají třeba jako životní zážitek,“ dodává lektorka.

Tantrická masážVideo: Novinky

Pozor na příliš blízká spojení

Tantra svou otevřeností, snahou o spoluprožívání a vyslovování svých pocitů a přání a přístupem k sexualitě může být i příčinou manželských potíží. Manželské poradny se stále častěji setkávají s páry, kde zejména ženy odcházejí od rodin s cílem nalezení jiného smyslu života pod vlivem tantry.

Podle odborníků z oblasti psychologie a sexuologie mohou opakované návštěvy tantrických studií a provozování tantrických masáží být tím, co vnese nestabilitu do páru. Dotýkání se intimních partií, které vede k orgasmu, pocit získané důvěry a otevření se druhému pohlaví mimo rámec rodiny může způsobit odosobnění se v partnerském životě.

„V poslední době jsem se setkala s několika klienty, kteří popisovali, jak se jim pod vahou tantrického učení začal rozpadat manželský život. Těmi, kdo od rodiny odcházejí, jsou ženy. Těmi, kdo se snaží nalézt příčinu potíží a řešení, jsou muži,“ popisuje psycholožka a sexuoložka Laura Janáčková z Institutu partnerských vztahů.

Příčina vzniku problémů může být mnohem hlubší, než se na první pohled může zdát, a jeho základ souvisí především s vnímáním ženské sexuality. „Žena má sex a sexuální praktiky spojené s citem a láskou. Toto neumí, na rozdíl od muže, od sebe odlišit. Pokud dojde k tomu, že začne v rámci nějakého rituálu či učení opakovaně prožívat sex mimo partnerský vztah, je velmi pravděpodobné, že se to odrazí v jejím dosavadním partnerském životě a vztahu k partnerovi. A je lhostejné, zda se tyto praktiky nazývají rituálem, masážemi nebo erotickými službami,“ vysvětluje Laura Janáčková.

Foto: Novinky

Masér nevynechá žádnou oblast vašeho těla, masíruje vás i ve vlasech.

Pálení mostů

Problém následně prohloubí i důvěrná komunikace a pocit blízkosti a sounáležitosti, které ženě nabízí tantrický masér. Výsledkem je, že se žena do maséra zamiluje.

Pod vlivem těchto skutečností může žena pocítit touhu zcela změnit svůj život, a může dojít i k tomu, že se rozhodne opustit současnou fungující rodinu.

„V případech, o kterých jsem se zmínila, šlo o poměrně dobře situované ženy, které odcházely pryč od dosavadního způsobu života, od dětí, manželů a všeho, čeho společně dosáhli, výměnou za mnohem nižší životní standard. Při opouštění rodiny byly plné očekávání a nadějí v nově poznaný smysl života. Byly ochotny obětovat nejen rodinu a minulost, ale i hmotné zabezpečení,“ dodává sexuoložka.

Rozhodovat se s rozvahou

Pokud se jednotlivec či pár rozhodne pro tantrickou masáž, měl by si nejprve vyjasnit, co od návštěvy tantrického salónu očekává. Jde-li o nárazové získání nějaké konkrétní zkušenosti či zážitku, je dobré si předem stanovit jasná pravidla. Pokud jde o opakované návštěvy, je třeba se připravit na to, že získané zkušenosti mohou negativně ovlivnit partnerský vztah.

„Muž nemusí třeba unést pohled na to, že se intimních částí těla jeho manželky či přítelkyně dotýká někdo jiný, lhostejno, zda jiný muž či žena, a že jí se to líbí. Ke vzniku negativních emocí může dojít i tehdy, když byl se situací předem seznámen a souhlasil s ní. Totéž může být i naopak.

Kromě toho v následujícím partnerském životě může jeden z dvojice dojít k závěru, že sex s někým jiným může být pro partnera plnohodnotnější a on sám začne ztrácet sebevědomí, a postupně se druhému odcizí,“ uzavírá psycholožka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám