Hlavní obsah

Proč muži po sexu brzy usínají a ženy z toho šílí

Paříž

Nejedna žena se jistě ve vztahu setkala se situací, kdy partner po sexu jednoduše odpadl a usnul. Vysvětlení je vcelku jednoduché. Mužům se při orgasmu jednoduše vypne mozková kůra. Pánové tak ve většině případů za svou „mrtvost“ a netečnost po orgasmu nemohou.

Foto: Profimedia.cz

Mužům se při orgasmu jednoduše vypne mozková kůra.

Článek

Bohužel mozek ženy funguje zcela jinak. Zatímco mužský mozek vypíná, ženský mozek zůstává velmi bdělý a navíc tělo zaplavuje hormonem tulení a mazlení. Zcela neúmyslně tak nastává okamžik partnerského nedorozumění.

Podle výzkumu pařížských neurologů, kteří sledovali mozek před, při a po orgasmu, u mužů dojde k vypnutí center myšlení, a dále cingulární kůra a amygdala naprosto deaktivují všechna centra řídící touhu a chtíč. U žen tomu tak rozhodně není. Ty neprodělávají tak silný útlum a rychleji se vracejí k plné bdělosti.

Podle odborníků tak i muži potřebují mnohem delší časové období pro oživení mozku po orgasmu. Trvá tak i mnohem déle, než u nich dojde k dalšímu vzrušení a schopnosti k milování, než je tomu u ženy.

Reklama

Související témata:

Související články

Sex a láska mají v mozku různé adresy

Americký psycholog Jim Pfaus chtěl vědět, kde má v mozku svůj „domov“ sex a kde láska. Stručná odpověď podle něj zní: Jejich adresy jsou obvykle rozdílné.

Výběr článků

Načítám