Hlavní obsah

Tajemství přitažlivosti aneb Co nás dělá sexy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno se stal herec Patrick Dempsey nejvíce sexy mužem světa. Přitažlivost ale není pouze otázkou vzhledu; je to složitý koktejl vnitřních a vnějších faktorů, který nás činí neodolatelnými pro ostatní.

Foto: Profimedia.cz

Herec Patrick Dempsey

Článek

Experti na popkulturu každý rok zkoumají výběr nejvíce sexy muže světa, který každoročně přináší časopis People. Korunu si v minulosti nasadilo mnoho populárních osobností, včetně herců Harryho Hamlina (1987), Brada Pitta (1995 a 2000), Juda Lawa (2004), Idrise Elby (2018), Michaela B. Jordana (2020) nebo Chrise Evanse (2022).

Letos časopis předal pomyslnou štafetu Patricku Dempseymu, 57letému herci přezdívanému „McDreamy“ v seriálu Chirurgové, kde ztvárnil hlavní roli.

V rozhovoru o výběrovém řízení „na nejvíce sexy muže světa“ v roce 2012 redaktorka Julie Jordanová pro USA Today uvedla, že na volbě se podílejí nejen zaměstnanci časopisu, ale také celebrity, kterých se redaktoři ptají a jež osobnosti z výběru dobře znají.

Co tedy tvoří „pocit“, že je někdo sexy? Podle odborníků existuje několik faktorů – a nejsou to jen fyzické vlastnosti.

Recepty plné afrodiziak, které zpestří večer plný vášně

Recepty

„Sexuální atraktivita je v oku pozorovatele,“ řekla pro Huff Post Blanca Cobbová, vyškolená expertka na řeč těla.

„Některé lidi přitahují fyzické vlastnosti obličeje, jiné hlas, který může být vnímán jako sexy v závislosti na výšce, tónu a intonaci. Někomu může připadat sexy způsob, jakým jiný člověk voní, nebo jeho přirozené aroma. Stejně tak vřelá, otevřená a sebevědomá řeč těla může člověku ihned dodat na atraktivitě.“

Biologie hraje velkou roli

„Existuje mnoho teorií, pokud jde o faktory, které mohou zvýšit úroveň atraktivity, jež jsou obklopeny kulturními aspekty, jako jsou generační trendy a etnické rozdíly v preferencích, evoluční faktory, jako je oblost žen, jež naznačuje plodnost, a faktory blízkosti, které naznačují, že jsme přitahováni těmi, které nejčastěji vidíme,“ vysvětluje Kelsey Latimerová, psycholožka sídlící na Floridě.

„To naznačuje, že přitažlivost má biologické i naučené faktory. Když mluvíme o přitažlivosti, je důležité rozlišovat mezi tradičně definovaným atraktivním vzhledem a tím, co je nebo není sexy,“ vysvětluje Latimerová.

Podle výkladového slovníku Merriam-Webster se druhý termín vztahuje na někoho, kdo je „sexuálně sugestivní, stimulující nebo zajímavý“.

Sexy člověk, zdá se, vyvolává v oku pozorovatele tělesnou reakci. Někdo ale také může vypadat dobře, aniž by u průměrného člověka nutně vyvolal fyzickou odezvu.

Tajemství feromonů aneb Proč cesta k našemu srdci vede přes nos

Vztahy a sex

„Existují evoluční teorie, které nám pomáhají pochopit, že fyzická přitažlivost je důležitá, protože nás nutí se množit, což udržuje náš druh naživu. Existují určité fyzické rysy mužů a žen, které jsou spojovány s plodností. Také vůně, fyzická podobnost a symetrie obličeje podněcují náš mozek, aby pocítil určitou míru přitažlivosti vůči někomu,“ říká Latimerová.

Odborníci však poznamenávají, že k sex-appealu neexistuje univerzální klíč. „Skutečnost je taková, že pokud by něco bylo vrozeně atraktivní nebo neatraktivní, trendy by se v průběhu času nikdy nezměnily a přirozený výběr by nás přivedl k tomu, že by všichni vypadali stejně. I proto existuje mnoho variací v tom, co je atraktivní,“ dodává Latimerová.

Velkým faktorem je osobnost

Charakter člověka a způsob, jakým se prezentuje světu, do značné míry ovlivňují to, jestli jej společnost považuje za sexy, nebo ne.

„Vzpomeňte si například na situaci, kdy jste se setkali s někým, koho jste považovali za průměrného, co se týče fyzického vzhledu, ale poté, co jste ho poznali, jste si najednou uvědomili, že má skvělý úsměv nebo krásné oči,“ dává příklad psycholožka.

To není náhoda. Osobnost může zcela změnit počáteční pocit přitažlivosti - ať už pozitivně, nebo negativně.

Co dělat, když už vás partner nepřitahuje

Vztahy a sex

Cobbová jde ještě o krok dále: nejenže uznává, že osobnostní rysy mohou ovlivnit sex-appeal, ale také uvádí, že rozdíl dělají i specifické atributy.

„Důvěra a způsob, jakým člověk mluví a jedná, mohou zvyšovat přitažlivost. Charisma může upoutat něčí pozornost, protože odráží šarm a sociální inteligenci. Podceňovanou charakteristikou je také laskavost, která odráží soucit, empatii a citlivost, kdy se druhá osoba cítí opečovávaná a milovaná, což pomáhá posilovat emocionální spojení.“

Důležité je také životní prostředí

„Trendy se hodně liší i v závislosti na době, generaci, kultuře a věku,“ podotýká Latimerová a dodává, že to, co dělá muže sexy v očích ostatních, není nutně totéž, co dodává sex-appeal ženskému charakteru.

Přitažlivost je ovlivněna také kulturními a geografickými rozdíly. Například preference v USA jsou obecně odlišné než ve Španělsku, Francii, Itálii či v Nizozemsku, upřesňuje Cobbová.

Anketa

Co vás nejvíce přitahuje na druhých lidech?
Vzhled
5,3 %
Osobnost
7,9 %
Kombinace obojího
86,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4907 čtenářů.

Je důležité poznamenat, že rozdíly v prostředí jasně ovlivňují to, co může běžná populace považovat za příznivý soubor vlastností, díky čemuž je sex-appeal poměrně subjektivní charakteristika, která se neustále vyvíjí.

„To, co je dnes v Americe sexy, může být zítra v Asii považováno za sexy a naopak,“ říká Cobbová.

Neexistuje tedy jeden definitivní ukazatel atraktivity. To, co jednomu člověku dává pocit, že je někdo sexy, může být pro druhého považováno za zcela nepřitažlivé.

Tajemství očního kontaktu aneb Co vše díky němu dokážeme vyjádřit

Vztahy a sex

Návyky, kterými ničíte vlastní atraktivitu

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám