Hlavní obsah

Strach z intimity dokáže ochromit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navození intimity v páru není nikdy jednoduchou záležitostí. Jde o emotivní, vzájemné sdílení pocitů, intelektuální sdílení nápadů a myšlenek. Jde nejen o fyzickou stránku věci, ale také o psychickou pohodu a nesexuální kontakt. A pokud se intimitu podaří budovat, může jít o skvělé sdílení aktivit.

Foto: Profimedia.cz

Strach z intimity je často podvědomý a ovlivňuje schopnost člověka navazovat nebo udržovat blízké vztahy.

Článek

Strach z intimity je často podvědomý a ovlivňuje schopnost člověka navazovat nebo udržovat blízké vztahy. Nikdo záměrně neodmítá lásku toho druhého, jde o podvědomou reakci na situaci, která jednomu z páru není komfortní. Necítí se v ní dobře a vzhledem k tomu, že neumí popsat, proč tomu tak je, záměrně se začne chovat takovým způsobem, že vytváří stres, což má za následek předčasný konec vztahu. Ten přichází dřív, než může dojít k prohloubení intimity, která je nedílnou součástí každého fungujícího dlouhodobého vztahu. To se týká nejen romantických vztahů, ale také přátelství a rodinných vztahů.

Toto nastavení může vycházet z mnoha důvodů. Například ze vztahu s rodiči, jehož vzorce si lidé odnášejí i do dospělého života. Jedná se o první sociální vazbu, kterou děti mají, a stává se vzorcem, ze kterého se učí. V průběhu let se tato raná vazba rozvíjí do vědomí, jak chápeme vztahy a ovlivňuje celkově, jak se chováme ve vztazích dospělých.

Traumata z dětství, mezi které patří domácí násilí, zneužívání, ztráta rodiče, mohou mít vliv na to, jak dospělý člověk v budoucnu bude reagovat na kontakt s jinými osobami. Strach z intimity může být způsoben také neléčenými duševními poruchami, jako je vyhýbavá porucha osobnosti nebo schizoidní porucha osobnosti. Lidé s poruchami osobnosti mají vzorce myšlení a chování, které se liší od toho, co společnost očekává, což jim ztěžuje navazování blízkých vztahů.

Proč je ve vztahu důležitá intimita

Vztahy a sex

Existuje několik vzorců chování, které mohou odhalit, že vy nebo někdo, koho znáte, můžete mít strach z intimity. Zde je několik příznaků, na které je třeba dávat pozor:

Sabotování vztahů: Někdo, kdo má strach z intimity, může sabotovat své vztahy s ostatními. Někteří se mohou vyhýbat udržování vztahů, vyhýbat se konfliktům nebo se zdržovat emocionální blízkosti druhé osoby.

Příliš krátké vztahy: Někteří lidé by to mohli nazvat „sériovým randěním“, kdy se po několika schůzkách zdá, že daná osoba ztratí zájem a vztah skončí. To je ale projev strachu z navázání přílišné intimity. Takže řešením je – nezapojovat se příliš.

Perfekcionismus: Pro perfekcionisty může být těžké navazovat intimní vztahy. Kladou velké nároky na sebe a někdy i na druhé. Mají extrémní obavy z toho, jak je vidí ostatní. Mohou se domnívat, že jejich partneři mají od vztahu nesplnitelná očekávání, což vede k tomu, že se neangažují.

Jak se se strachem z intimity vypořádat?

Není to snadné, ale možnosti tu jsou. Vztahy nejsou snadné a strach z intimity může být častější, než byste čekali, protože jen málo lidí by se k němu přiznalo.

Člověk, který se bojí intimity, se může chovat způsobem, který partnera odradí od dalších snah. Lidé, kteří chtějí překonat strach z intimity, potřebují čas a prostor, tak jim obojí dopřejte. Snažte se nereagovat hněvem nebo frustrací, ale buďte trpěliví a podporující.

Pokud vy sami chcete překonat strach z intimity, bezpečnou cestu z ulity vám může nabídnout terapie. „Terapeut vám pomůže porozumět emocím, které stojí za vaším chováním, a naučit vás techniky, jak se svými emocemi pracovat. K dispozici je mnoho různých druhů užitečných terapií, jako je terapie mluvením nebo psychoterapie, manželské poradenství a kognitivní terapie,“ doporučují odborníci z WebMD.

Výhody dlouhodobého intimního pouta

Zdraví

Když trauma z dětství brání zdravým vztahům

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám