Hlavní obsah

Proč je ve vztahu důležitá intimita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásný, harmonický vztah stojí hned na několika základních kamenech. A jedním z těch nejdůležitějších je intimita. Řeč je ale nejen o sexu, ale také o důvěře, souznění a také znalosti toho, co druhý chce, jaké jsou jeho potřeby.

Foto: Profimedia.cz

Intimita sehrává v harmonickém vztahu jednu z nejdůležitějších rolí.

Článek

Intimita tedy není jen o fyzickém kontaktu při milování, ale také o emoční stránce, a tedy o vzájemném poznávání a poznání, co ten druhý chce, čím ho potěšit, ale i nechat se potěšit od druhého, stejně jako hledat a nacházet to, co se oběma líbí a jak se cítí.

Někdy je pro mnoho lidí těžší podívat se druhému přímo do očí a emocionálně se otevřít, než se před ním svléknout a mít s ním sex. Emoční svlékání je jednoduše mnohdy mnohem těžší, než si někteří připouští. Pokud ale ten krok člověk neudělá, tak vztah ani samotný sex nikdy nebude takový, jako by mohl být v okamžiku, kdy dojde ke vzájemné otevřenosti.

Obavy, které často stojí za neschopností vytvořit intimní pouto

Vztahy a sex

Sex tedy není jen o fyzickém kontaktu, ale i duševním aktu. Čím více budete vzájemně emocionálně i fyzicky obnažení, tím více si intimnosti společně užijete.

Sexuální rutina a jak zlepšit intimitu

Sexuální intimita je tedy nejen o potěšení, ale i o tom, jak se v daný okamžik cítíte. To nemá přitom moc společného s tím, co mají ženy nebo muži nejraději, ale o hledání kompromisu, a tedy střední cesty, která dva lidi spojuje.

Jak posílit intimitu?

  1. Vášeň by měla střídat romantika, je to přesně to, co dokáže umocnit intimní zážitek.
  2. Oční kontakt během milování zvýší úroveň spoluúčasti a také poznání toho, co ten druhý v daný okamžik cítí. Pokud zavíráte oči, abyste umocnily vaše potěšení, přijdete o velmi důležitý prožitek při pozorování protějšku.
  3. Používat všechny smysly. Dotek patří při milování mezi nejdůležitější smysly, ale nesmíte zapomínat ani na zrak, sluch, čich, nebo dokonce chuť. Všechny tyto smysly ve vhodných chvílích poskytnou mnohem větší vzrušení a potěšení.
  4. Nebát se o sexu mluvit. Nikdo nemá tu moc, aby uměl číst myšlenky. Jsou věci, o kterých se, když nebudete mluvit, nikdy ten druhý nedozví. Většina partnerů touží toho druhého maximálně potěšit, ale tím, že jsme každý jiný, sám od sebe nemusí přijít na to, jak.

Ne vždy lze snadno překonat strach

Někteří lidé jsou natolik stydliví, že je pro ně naprosto nepřekonatelné dívat se někomu zpříma do očí. Při očním kontaktu se cítí velmi odhaleně a křehce, a tak mohou mít z toho všeho obrovský strach. Aby tento strach překonali, budou k tomu potřebovat více času. Pokud jim ho dáte, budete sami překvapeni, jak moc vám to společně otevře cestu k mnohem hlubší intimitě.

Podobný strach ale mohou zažívat i někteří jedinci, kteří se stydí za své tělo, a tedy nahotu. Často se pak brání světlu při milování či si vybírají určité polohy, při kterých se necítí tak zranitelní, a to často bez ohledu na samotný prožitek z milování. Je tedy důležité i u těchto lidí pracovat na tom, aby svému protějšku umožnili, aby se světlu přestali bránit a aby přijali fakt, že ten druhý při milování devětadevadesát procent jejich nedostatků vůbec nevnímá, ba naopak mnohé z nich může považovat za přednosti. V tento okamžik to ale už není jen o sexu, ale především o důvěře.

Vybudování důvěry potřebuje čas. Je to investice, kterou mnozí lidé zanedbávají a nebo doufají, že se objeví sama přirozeně. Tak tomu ale není.

Syndrom spolubydlících aneb Když ze vztahu vyprchala vášeň a intimita

Vztahy a sex

Sedm nezdravých každodenních návyků, které ničí váš sexuální život

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám