Hlavní obsah

Výhody dlouhodobého intimního pouta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho studií již několikrát poukázalo na zjištění, že lidé v dlouhodobějších vztazích bývají obecně zdravější, žijí déle, jsou šťastnější a zažívají větší sexuální uspokojení. Co přesně ale lidé považují za prospěšné pro intimní vztah?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Co lidi motivuje vstoupit do vztahu a setrvávat v něm po dlouhé roky? Určitě to není proto, že by se chtěli dožít co nejvyššího věku. V nedávné studii se odborníci zabývali hlouběji tím, co je pro lidi v takovém svazku opravdu důležité.

Více než 200 dobrovolníků mělo některé takové výhody sepsat. Celkem jich z toho vzešlo 82. Našly by se mezi nimi například výhody typu „společné chvíle něhy“, „emocionální naplnění“ nebo třeba „pomoc v těžkých časech“.

V další části studie, které se zúčastnilo 545 odlišných dobrovolníků, jim vědci předložili seznam oněch 82 výhod a požádali je, aby je na pětibodové škále ohodnotili (1 – nepříliš důležité, 5 – velmi důležité).

Co se děje v těle, když přijde láska

Vztahy a sex

Dále vědci rozdělili oněch 82 možných výhod do širších skupin:

podporaposkytování a přijímání péče
sociální přijetíbezpečný sex
sexuální uspokojeníláska a vášeň
mít někoho, kdo mi dělá společnostsdílení výdajů
pozitivní emocestabilita

Ze všech skupin byla na prvním místě „láska/vášeň“, se kterou se ztotožnilo více než 95 procent všech účastníků. Následovaly další faktory jako „pozitivní emoce“ (94 %) a podpora (93 %). Zjištění byla stejná bez ohledu na věk, pohlaví či vztahový stav.

Anketa

Co je pro vás největší "výhodou" dlouhodobého vztahu?
Podpora
48,8 %
Sociální přijetí
1 %
Sexuální uspokojení
5,2 %
Mít někoho, kdo mi dělá společnost
3,4 %
Pozitivní emoce
2,4 %
Poskytování a přijímání péče
1,6 %
Bezpečný sex
1,4 %
Láska a vášeň
7,8 %
Sdílení výdajů
1,3 %
Stabilita
27,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2386 čtenářů.

„Když jsou lidé požádáni, aby přemýšleli o potenciálních výhodách dlouhodobých vztahů, mají tendenci nejprve uvažovat o těch vnitřních (jako je láska a vášeň), na rozdíl od těch vnějších (sociální tlak nebo stabilita). Vstupují tak do vztahů hlavně proto, aby zažívali pozitivní emoce,“ uvedli k tomu pro server Psychology Today Suzie a James Pawelski, autoři knihy Happy Together: Using the Science of Positive Psychology to Build Love That Lasts.

Láska ale rozhodně není jen o dobrém pocitu. Lidé ve společnosti přežívají i díky tomu, že utvářejí intimní spojení s dalšími lidmi. Pozitivní emoce a láska tak pomáhají lidstvu se stále vyvíjet.

Jaký je ideální věkový rozdíl pro úspěšný vztah

Vztahy a sex

Jak mít i v roce 2024 spokojené manželství

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám