Hlavní obsah

Sex před spaním zkracuje čas potřebný k usnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sex má pro naše fyzické i duševní zdraví celou řadu benefitů. Jak ukázal nejnovější výzkum, může být i klíčem ke kvalitnímu nočnímu spánku. Pokud si dopřejete sex těsně před spaním, zkrátí to čas usínání až o jednu pětinu a zároveň je velká pravděpodobnost, že se i zvýší kvalita spánku.

Foto: Profimedia.cz

Sex má pro naše fyzické i duševní zdraví celou řadu benefitů.

Článek

Endorfiny uvolněné během milování mohou mít podle vědců relaxační účinky, které dokážou podpořit usínání.

Má to ale jednu podmínku - musí během sexu dojít k orgasmu a vždy se musí jednat o partnerský sex, a ne masturbaci. Ta podle vědců z Groningen University v Nizozemsku nemá takové účinky.

Z výzkumu zveřejněného v Journal of Sleep Research vyplynulo, že pokud šli jedinci spát bez sexu, trvalo jim průměrně 21 minut, než usnuli. Přičemž ti, kteří měli partnerský sex a dosáhli při něm orgasmu, usnuli do 16 minut, což je o 23 % kratší doba.

Jedinci, kteří místo partnerského sexu vsadili na masturbaci, usínali dokonce až po 26 minutách. Jen ti z nich, kteří dosáhli orgasmu, usínali do 20 minut.

Partnerský sex před spánkem završený orgasmem také podpořil kvalitu spánku. Což podle vědců opět nefungovalo u masturbace. Za lepší spánek přitom podle nich mohou vyšší hladiny hormonu prolaktinu, který se během partnerského sexu po orgasmu zvýší až o 400 procent.

Rychlost usínání může prozradit mnohé o vašem zdraví

Zdraví

Jak zlepšit kvalitu spánku během teplých nocí

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám