Hlavní obsah

Šest nejčastějších sexuálních fantazií mužů i žen

Novinky, Eliška Fischerová

Ať se přizná, kdo občas nefantazíruje o sexu. I když se o sexuálních fantaziích ve společnosti příliš nemluví, je naprosto normální, že se lidé čas od času nechají unést peprnějšími myšlenkami. Výzkumy napovídají, že existuje řada ožehavých scénářů, nad kterými přemýšlejí ženy i muži.

Foto: Profimedia.cz

Erotické fantazie. Ilustrační foto.

Článek

Sexuální fantazie bývají ve společnosti tabu, a tak není divu, že mnoho lidí považuje své nejniternější myšlenky za nevhodné, nenormální, případně deviantní. Pravdou ale je, že sexuální fantazírování je naprosto přirozená záležitost. Leckdy okoření vztah a dodá mu potřebnou šťávu.

Výzkumy naznačují, že lidé, kteří nechávají volný průběh svému sexuálnímu snění, vykazují větší míru sebeúcty a zároveň netrpí úzkostmi.

A jaké jsou nejčastější sexuální fantazie?

1. Sex s více partnery

Stále žijeme ve striktně monogamní společnosti, kde polyamorní vztahy jsou spíše výjimkou. Všichni ale víme, že zakázané ovoce chutná nejlépe, a tak mnoho lidí sní o sexu ve třech, případně ve více lidech.

Tento fenomén potvrdila mimo jiné kanadská studie z roku 2017, která se zaměřila na sexuální chování 274 vysokoškolských studentů. Výsledky ukázaly, že 64 procent účastníků studie by uvítalo právě sexuální styk s více partnery.

Vztah ve třech – fenomén 21. století

Vztahy a sex

Také britská studie publikovaná v akademickém časopise Personality and Individual Differences naznačila, že sex s více partnery je častou sexuální fantazií. Z výzkumu, do kterého se zapojilo 788 dospělých Britů, vyšlo najevo, že zatímco muži sní o sexu s neznámými partnery, v ženských fantaziích se objevuje sex se ženami, případně se známými osobnostmi.

2. Hrubý sex

Možná tuto sexuální fantazii odstartovala kniha 50 odstínů šedi, možná lidé od nepaměti snili o drsném sexu. Ať tak či onak, drsný sex patří k časté sexuální fantazii, o které sní ženy i muži.

Popularitu drsného sexu potvrzuje také sociální psycholog Justin Lehmiller, který provedl studii v rámci psaní knihy Tell Me What You Want. Výzkum, kterého se zúčastnilo 4000 Američanů, ukázal, že 93 procent žen a 81 procent mužů někdy fantazírovalo o tom, že je partner sexuálně ovládá. Zároveň 85 procent mužů a 76 procent žen někdy snilo o dominantní roli při milování. Nutno dodat, že pod pojmem hrubý sex si představujeme sexuální praktiky, které nejsou zdraví nebezpečné či urážlivé.

Překvapivé výhody milování ve stylu erotické ságy Padesát odstínů

Vztahy a sex

3. Voyeurismus nebo exhibicionismus

Voyeurismus je forma vzrušení, kdy při intimním aktu sledujeme nic netušící osoby.

Už studie z roku 1991 potvrdila, že tato sexuální fantazie je blízká především pánům, a obdobné výsledky přinesl také švédský výzkum z roku 2006, který uvedl, že z 2450 dotazovaných zažívá 7,7 procenta osob sexuální vzrušení v momentě, kdy vidí dvě neznámé osoby při sexu.

Oproti tomu exhibicionismus je sexuální chování, kdy nic netušící osoby vystavujete vlastnímu sexuálnímu aktu. Vyplatí se, když voyeurismus i exhibicionismus udržíte na uzdě.

4. Sex na veřejnosti

Velmi populární sexuální fantazií je sex na veřejnosti, který v mnoha ohledech hraničí se zmiňovaným exhibicionismem. Průzkum Justina Lehmillera zjistil, že 81 procent mužů a 84 procent žen zažilo pocit vzrušení ve chvíli, kdy přišla řeč na sex na veřejném místě.

Pokud patříte k lidem, kteří mají podobné sexuální choutky, dejte si pozor na to, kde k milování dochází. Na určitých místech, jako je například škola, hřbitov nebo restaurace, je sex na veřejnosti považován za trestný čin.

Jste ve snu nazí na veřejnosti? Vědci prý odhalili, co to znamená

Vztahy a sex

5. Roleplay a cosplay

Dva podobné pojmy, dvě odlišné fantazie. Zatímco při roleplay přijímáte jinou identitu, cosplay je hlavně o nápaditých kostýmech především z filmů, knih nebo videoher.

Bohužel, stále nebyl proveden důkladný výzkum, který by se zaměřil na význam roleplay a cosplay v sexuálním životě. Podle International Journal of Roleplaying je důvodem fakt, že sexuologové považují roleplay a cosplay za nevýznamnou součást předehry.

Sedm tipů na slastnou předehru, která trumfne i samotné milování

Vztahy a sex

6. Homoerotismus neboli sex se stejným pohlavím

Přemýšleli jste někdy nad sexem s člověkem stejného pohlaví? Pak vězte, že v tom nejste sami a vůbec to neznamená, že máte homosexuální sklony.

Jak ukázaly průzkumy, až 4 procenta heterosexuálních mužů a 9 procent heterosexuálních žen někdy pocítilo sexuální nebo romantickou přitažlivost k osobě stejného pohlaví. Není na tom tedy nic špatného a k lidské sexualitě to jednoduše patří.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám