Hlavní obsah

S čím byste se ve vztahu nikdy neměli spokojit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledání partnera pro vztah je nejen otázkou lásky a toho, zda se vám dotyčný líbí, ale i toho, co jste ochotni určitým způsobem snést. Není dobré být příliš vybíraví a končit, nebo už rovnou odmítat vztahy jen kvůli malichernostem, na druhou stranu jsou ale určité hranice, se kterými byste se smířit neměli, a rozhodně by vám neměly „stačit“.

Foto: Envato Elements

Není dobré si ve vztahu klást zbytečně nesmyslné nároky, zároveň se ale nespokojte jen tak s něčím. Ilustrační foto

Článek

Žádný partner ani situace v životě nebudou dokonalé bez chyb. Vždy bude existovat něco, s čím se budete muset „spokojit“, i když to nebude váš vysněný ideál. Chcete-li se s někým usadit a žít s ním, nezbyde vám nic jiného než v něčem trochu slevit. Pokud byste tak neudělali, je možné, že byste hledali neustále a nikoho ideálního nenašli.

Hranice by měly tedy svým způsobem existovat na obou stranách. Ani to s nároky příliš nepřehánět, stejně tak se ale nespokojit s málem. Spisovatel, novinář a odborník na počítačové a digitální zdraví Bruce Y. Lee pro server Psychology Today uvedl několik věcí, situací a postojů, které by vám stačit rozhodně neměly.

Někdo, kdo si vás neváží

„Neakceptujte situaci, ve které někdo neakceptuje vás, vaše názory nebo vaše úsilí. Pokud něco takového hledáte, najdete spoustu takových lidí i mimo romantický vztah,“ varuje Lee.

Jak zastavit nevěru partnera

Vztahy a sex

Někdo, koho si nevážíte vy

Podobné to je, pokud si vy nevážíte svého partnera. Jestliže k takovém postoji dospějete, mějte tolik uctivosti a ukončete vztah. Uděláte vstřícný krok nejen vůči sobě, ale hlavně druhému člověku.

Někdo zcela neslučitelný

„Zamyslete se při hledání protějšku i nad tím, jaké jsou vaše osobnosti a jak moc jsou nebo nejsou slučitelné. Co je pro každého z vás nejdůležitější, co tolerujete, co naopak vůbec? Ovšem neznamená to, že velký rozdíl musí nutně znamenat konec vztahu. Pokud jste náročná osobnost, a přesto najdete někoho, kdo to oceňuje, možná jste našli svou jehlu v kupce sena - s takovým člověkem rozhodně neváhejte,“ radí Lee.

Někdo, kdo vám vůbec nerozumí

Naprosté nepochopení či neporozumění ze strany partnera vyústí v jediné - budete mít velmi brzy pocit, že jste osamělí, odcizení. Samozřejmě je vhodné dát protějšku nějaký čas na to, aby vás poznal, ale pokud už se tak stalo, a stejně není vidět žádné zlepšení, je lepší hledat štěstí jinde.

Někdo, kdo se nesnaží

Snaha se cení, ale musí to být ta správná. Někdo se může snažit mít nejlepší tělo, mít skvělý přehled v módě, nejlepší koníčky nebo být super člověk, pokud se ale nesnaží, aby fungoval vztah, pak takový člověk nestojí za vaši snahu se s ním zaobírat.

Tři kroky, jak probudit unavený vztah

Vztahy a sex

Někdo, kdo není zcela volný

Aby vztah fungoval, měl by mu být každý člověk zcela oddán. To znamená nemít žádné „vedlejší“ závazky v podobě manželství nebo touhy po někom jiném.

Někdo, komu nedůvěřujete

Pokud do začátku vztahu vstupujete s určitými obavami jakéhokoli druhu, není to správné. Budete totiž pravděpodobně neustále ve střehu, což je velmi vyčerpávající. Ano, možná se něco podaří vyřešit a vše bude skvělé, ale možná také ne. Vztah má už od počátku přinášet oběma jedincům pohodlí a klid, nikoli strach a úzkost.

Někdo, s kým nemůžete komunikovat

„Moc spolu nemluvíme, ale jinak nám to funguje skvěle.“ Takové hodnocení vztahu se moc neslyší. Proč také? Otevřená komunikace je pro vztah klíčová, a pokud ta nefunguje, těžkou budou ostatní věci zalité sluncem.

Jak poznáte, že váš vztah postrádá zdravé komunikační návyky

Vztahy a sex

Někdo, u koho nebudete na prvním místě

Kdo je první osobou, za kterou jdete vy nebo váš protějšek, pokud vás něco trápí, chcete se s něčím svěřit, něco vyřešit? Jestli jste to opět jen vy dva, je to ideál. Cokoli dalšího není pro vztah správně. Ano, můžete mít stále dobré kamarády, přátele a rodinu, není dobré být pro partnera jediným bodem v životě. Ovšem mít sklony řešit zásadní životní milníky s kýmkoli jiným než s partnerem nevěstí nic dobrého.

Někdo, u koho necítíte silné spojení

„Vztah a manželství není něco, kde můžete vzít dva kusy nábytku a sestavit dohromady tak, aby k sobě pasovaly. Pro vztah je důležité přirozené spojení, které vydrží všechny nástrahy života, které se mohou po cestě objevit. A není tím míněn třeba jen sex. Jde hlavně o emocionální a intelektuální spojení, které vám pomůže procházet vítězně nepříjemnými situacemi,“ vysvětluje profesor Lee.

Pozor na wokefishing, nebezpečnou techniku online seznamování

Vztahy a sex

Zahoďte aplikace, smluvit rande jde i v reálu

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Výběr článků

Načítám