Hlavní obsah

Chování při randění, na které je třeba si dát pozor

Novinky, bok

V moderní době, kdy prvotní osobní seznamování nahradily sociální sítě a různé seznamky, je základ randění stále stejný. Najít někoho, s kým nám bude dobře a z koho se nevyklube někdo zcela jiný. I proto je třeba si dávat pozor na různé náznaky, že ne všechno je takové, jak se na první pohled zdá. V době moderních technologií o to víc.

Foto: Profimedia.cz

Není partner ochoten ve vztahu dělat kompromisy? Kvalitě vztahu to moc neprospěje.

Článek

V každém vztahu se najdou tzv. třecí plochy, které budou mezi partnery občas působit rozpory, ale většinou jde o věci, které se dají s trochou snahy na obou stranách lehce vyřešit (například odkládání špinavého prádla, nechávání špinavého nádobí ve dřezu a podobně).

Na druhé straně jsou ale i záležitosti, které je nejlepší eliminovat hned zpočátku, pokud chcete spokojený vztah vůbec vybudovat.

Na jaké skutečně varovné signály, které podle psycholožky Madeleine Mason Roantreeové mnohdy poukazují na nedostatek úcty, respektu a zájmu ze strany partnera, si dát pozor?

Ani po několika měsících neuzná vztah jako takový

Vídáte se s někým týdny či měsíce, a stále o vás protějšek nemluví jako o přítelkyni či vážné známosti, ale pouze jako o někom, s kým se čas od času schází?

Pak je lepší být ostražitá. Nejenže to podle psycholožky značí nedostatek respektu a vážnosti celého „vztahu”, mnohdy to i může značit, že se daný člověk podobně schází i s někým jiným.

„Pokud se takový člověk i po měsících vyhýbá jakýmkoli otázkám ohledně závažnosti možného vztahu, pak mu pravděpodobně nepřikládá velkou důležitost,” uvedla pro Independent.

Nezmiňuje vás na sociálních sítích

V době, kdy sociální sítě vládnou světu a všichni se na nich se vším velmi ochotně a často svěřují či chlubí, bude více než podezřelé, pokud vás partner i po několika týdnech či měsících na svém účtu „nezmíní”.

„Je to jednoduché - buď s vámi v dlouhodobém horizontu vůbec nepočítá, nebo ještě není připravený představit vás světu,” tvrdí odbornice.

Nikdy nenavrhne schůzku

Oboustranný zájem je ve spojitosti s kvalitou vztahu více než důležitý. Pokud jste to vždy vy, kdo neustále iniciuje schůzku, pak pravděpodobně jde o jednostrannou záležitost či lásku.

Na první pohled možná mnohým může připadat zajímavé nehnout ani prstem a nechat se „ulovit”, z hlediska přitažlivosti a kvality vztahu to ale prospěšné není.

Netouží po vyrovnaném vztahu

Základem kvalitního a vyváženého vztahu je snaha a ochota si navzájem pomáhat, podporovat se a věřit si, vysvětluje vztahový kouč James Preece. Pokud jeden z partnerů touží toho druhého od počátku ovládat, kontrolovat a řídit, dobře to rozhodně není.

„Jasným signálem vztahové nerovnováhy je například žárlivost nebo přehnaná kontrola partnera,” popisuje. „Obojí nakonec může vztah ukončit, je proto vhodné vypořádat se s podobnými náznaky už na počátku.”

Tajemství ve vztahu 

I v dlouhotrvajících vztazích se najdou malá tajemství, která před sebou partneři mají. Nikdy by ale nemělo jít o nic zásadního.

„Není potřeba se svým partnerem sdílet naprosto vše. Pokud ale jeden z vás před druhým skrývá něco důležitého, nebude to nikdy dělat dobrotu. Tíživá tajemství vedou časem k nespokojenosti, hádkám, dokonce i paranoidnímu chování,” uvádí Preece.

Neuznává kompromisy

Realita je jasná - i v nejlepším vztahu se najdou okamžiky, kdy nebudete v něčem s protějškem souhlasit. Ani to jednoduše nejde. Co je ale důležité, je nutnost umět vždy najít vhodný kompromis, pokud půjde opravdu o něco zásadního.

Vždy jde o to, najít zlatou cestu, která uspokojí oba. Nejspíš z toho nebudete nadšení, ale ani zklamaní. Pokud je váš partner tím, kdo chce, či dokonce musí mít za každou cenu pravdu, a neuznává váš názor, má váš počínající vztah opravdu velké nedostatky.

Nesedí členům vaší rodiny

Ne vždy si nový partner či partnerka padnou s vašimi příbuznými či kamarády do noty. Pokud to přetrvává déle a ani po čase se jejich názor nemění, je dobré vědět proč.

„Někdy nám ti nejbližší dokážou vysvětlit a pomohou vidět věci, které my sami nevidíme,” uzavírá Preece.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám