Hlavní obsah

Osm známek toho, že váš vztah nefunguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V každém vztahu najdeme problémy. Některé jsou vážné a krátkodobé, jiné se táhnou delší čas a vyžadují větší míru pozornosti. Pokud ale ve vašem vztahu převládají pouze nepříjemné situace, pak je na čase zvážit, zda vztah může z dlouhodobého hlediska fungovat.

Foto: Profimedia.cz

V každém vztahu najdeme problémy.

Článek

Na první pohled žijete po boku skvělého partnera. Máte mnoho společného, rozumíte si s jeho rodiči a užíváte si společně strávený čas. Jenže ve skrytu duše cítíte, že je něco špatně. Možná problém nedokážete přesně pojmenovat, možná ve vaší mysli už delší čas roste semínko pochybnosti o jeho hodnotách nebo vlastnostech. Jednoduše řečeno, nejste si jistá, jestli vedle takového člověka chcete zestárnout.

Odbornice na vztahy Deb Morganová přináší osm příkladů, prostřednictvím kterých můžete poznat, že váš vztah nefunguje.

1. Trávíte spolu méně času

V žádném případě neplatí, že s partnerem musíte být dvě těla, jedna duše. Naopak je naprosto přirozené, že máte vlastní koníčky a určitý čas trávíte odděleně. Na druhou stranu není dobrým znamením, když pro vás společný čas není prioritou.

„Ať už hledáte výmluvy, proč nejít společně do kina, nebo dáváte přednost vínu s kamarádkou před večeří s partnerem – to všechno jsou drobná znamení, že váš vztah přestává fungovat,“ říká Deb Morganová pro Stylist.co.uk.

2. Máte tajemství

Možná před partnerem tajíte, co jste si pořídila za nový kousek oblečení, možná zatajujete, s kým jste se viděla nebo co jste přes den dělala.

„I když každý člověk ve vztahu má právo na své soukromí, pravidelné tajnůstkaření nevěstí nic dobrého,“ míní odbornice na vztahy. Pokud před partnerem neustále něco tajíte, zdá se, že váš vztah není postavený na důvěře.

Kdy dělat kompromisy ve vztahu a kdy už ne

Vztahy a sex

3. Pravidelně hledáte důvody, proč nejít domů

Stává se vám, že si na konci dámské jízdy přejete, abyste se nemusela vracet domů k partnerovi? Pokud ano, zkuste si zodpovědět následující otázky: Proč nechcete trávit čas se svým partnerem? Co můžete udělat proto, aby se z domova stalo příjemné místo, kam se chcete s radostí vracet? Zodpovězení otázek vám pomůže zjistit, proč pro vás domov není bezpečným přístavem.

4. Hádáte se kvůli malichernostem

Není tajemstvím, že výměna názorů je součástí každého zdravého vztahu. Zároveň ale není v pořádku, když se dennodenně hádáte s partnerem kvůli maličkostem. Pokud máte pocit, že se dohadujete „ze zvyku“, pak jde o velkou červenou vlajku. Možná za vaší zlobou stojí mnohem větší problém, který jste si s partnerem nevyříkali, a „táhne“ se s vámi už několik měsíců.

5. Děláte věci jenom proto, abyste naštvala partnera

Víte, že váš partner nemá rád rajskou omáčku, a proto ji vaříte třikrát do měsíce? Pokud svému protějšku děláte větší či menší schválnosti, rozhodně to nevěstí o vašem vztahu nic dobrého. Naopak je jasné, že svého partnera zbytečně dráždíte a vyvoláváte hádky, které narušují pohodu ve vztahu.

6. Chodíte spát v různou dobu

Intimita, ať už fyzická, sexuální, nebo emocionální, je pro vztah nesmírně důležitá. Pokud však uleháte do postele v jiný čas než partner, může jít o znak, že váš vztah nefunguje. Ještě vážnějším znamením je, když jste ráda, že s partnerem nemusíte intimitu jakkoliv prohlubovat.

Destruktivní styly chování, kvůli kterým vztah nefunguje

Vztahy a sex

7. Nechcete dělat kompromisy

Ani ten nejzamilovanější pár se ve všem neshodne. Přesto je žádoucí, abyste oba uměli dělat kompromisy. Jednou vyhovíte partnerovi, podruhé vyhoví on vám. Pokud ale činit kompromisy neumíte, zdá se, že máte zásadně odlišné životní hodnoty. Zkuste na umění kompromisů zapracovat, uvidíte, že to vašemu vztahu jenom prospěje.

8. Raději jste sama než s partnerem

Jednoduše řečeno, většinu volného času byste měla trávit s osobou, kterou milujete. Čas „pro sebe“ je také nezbytný, ale pokud mu pravidelně dáváte přednost před časem stráveným s partnerem, váš vztah se pravděpodobně potýká s vážnými problémy.

Chcete změnit protějšek k lepšímu? Nejdřív si odpovězte na důležité otázky

Vztahy a sex

Nejčastější důvody rozpadu vztahů a jak je zachránit

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny, Manželské poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám